Doventolkondersteuning 'Vlaamse Gebarentaal' verder uitgebouwd

04/09/2009 14:16

Vlaamse Overheid

De resultaten van het onderzoek door de onderwijsinspectie van de doventolkondersteuning worden vrijgegeven

Het aantal doventolkuren wordt opgetrokken met 1.500 uren

Er wordt voorzien in de aanstelling van een instanttolk

De resultaten van het onderzoek door de onderwijsinspectie van de doventolkondersteuning worden vrijgegeven

Het aantal doventolkuren wordt opgetrokken met 1.500 uren

Er wordt voorzien in de aanstelling van een instanttolk

Het Vlaams ministerie van onderwijs stelt sinds 1996 middelen ter beschikking om leerlingen met een auditieve beperking in het secundair en het hoger onderwijs te ondersteunen in hun leerproces door middel van tolken. Vanaf januari 2008 kunnen ook cursisten in het volwassenenonderwijs gebruik maken van deze ondersteuning.

Na 13 jaar doventolkondersteuning was er nood aan een eerste globaal onderzoek dat de inzet van de tolken in kaart bracht. Het onderzoeksrapport wordt nu vrijgegeven en formuleert een aantal duidelijke conclusies en aanbevelingen.

Vrijgave onderzoeksrapport onderwijsinspectie naar de inzet van doventolken

Onderzoek werd uitgevoerd naar de inzet van tolken voor dove en slechthorende leerlingen. Zowel instellingen als leerlingen beklemtonen hun tevredenheid met de ondersteuning. De vraag naar meer doventolkuren is unaniem. Er is ook nood aan een vereenvoudiging van de aanvraagprocedure, nood aan meer differentiatie in het urenpakket,-

De minister van onderwijs heeft de belangenvereniging Fevlado uitgenodigd om volgende week over dit onderzoeksrapport te overleggen. Het oplossen van het tekort aan tolken staat op de agenda. Met de regeringspartners werd afgesproken om een discussie ten gronde te voeren over de doventolkondersteuning. Het is de bedoeling te komen tot een stappenplan om de doventolkondersteuning te verbeteren.

Optrekken van het aantal doventolkuren en inzetten van een instanttolk

Pascal SMET trekt het aantal doventolkuren op met 1.500. Het totaal aantal uren komt hiermee op 14.210, dit is een verdubbeling ten opzichte van 2004. Het optrekken van het aantal uren is beperkt omdat het aantal tolken op de arbeidsmarkt ook beperkt is.

Om de onopgeloste tolkuren te verminderen wordt er nu ook gewerkt met een instanttolk. Dit is een contractuele tolk die flexibeler kan ingezet worden. De ervaring van het werken met een instanttolk in de beleidsdomeinen werk en welzijn heeft ertoe geleid dat men ook in het beleidsdomein onderwijs met deze tolken zal werken.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel