Universiteit van Amsterdam

AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.

Hoogleraarsbenoemingen

Dhr. mr. dr. B. van Rooij (1973) is benoemd tot hoogleraar Chinees recht en regulering aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Benjamin van Rooij doet vergelijkend en interdisciplinair onderzoek op het terrein van Chinees recht en regulering. Hij bestudeert op welke wijze recht het beste ongewenst gedrag van bedrijven kan reguleren binnen de bijzondere politieke, economische, juridische en maatschappelijke context van China. Onderzoeksterreinen van regulering zijn arbeid, milieu, voedselveiligheid, intellectuele eigendom en ruimtelijke ordening. Centraal in het onderzoek zijn thema's zoals de implementeerbaarheid van wetgeving, de invloed van reguleringsinstrumenten (staat, markt, of vrijwillig) op effecten van regulering, de perceptie van bedrijfsmanagers op wetgeving en implementatie, handhavingstrategieën en hun invloed op naleving, en ten slotte de rol van burgers in regulering. Door vergelijking en een kritische analyse van bestaande reguleringstheorieën, probeert Van Rooij de bevindingen uit China te gebruiken om theorievorming te stimuleren. Van Rooij leidt momenteel twee onderzoeksprojecten gefinancierd door NWO. Het eerste project is een vergelijkende studie naar regulerende handhaving in China, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dit project is een samenwerking met de London School of Economics and Political Science en de Chinese Academy of Social Sciences. Het tweede project bestudeert hoe legal empowerment-interventies milieuslachtoffers kunnen helpen bij het inroepen van hun rechten. Dit onderzoek is een samenwerking met onder andere de China University of Politics and Law en de Universiteit Leiden. Naast dit onderzoek zal Van Rooij tevens onderwijs verzorgen over de ontwikkeling van de rechtsstaat en toegang tot het recht in China.

Van Rooij studeerde Rechtsgeleerdheid en Chinese taal en cultuur aan de Universiteit Leiden. In 2006 promoveerde hij cum laude, eveneens in Leiden, op het proefschrift Regulating Land and Pollution in China: Lawmaking, Compliance and Enforcement, Theory and Cases. Van Rooij was sinds 2000 werkzaam aan het Van Vollenhoven Institute for Law, Governance and Development van de Universiteit Leiden, eerst als docent/onderzoeker en sinds 2006 als universitair docent. In de afgelopen jaren was hij adviseur voor onder andere de minister-president, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). Hij publiceert regelmatig in internationale vaktijdschriften en begin 2010 verschijnt in Law & Policy een door hem medegeredigeerde editie over regulerende handhaving in opkomende economieën. Van Rooij wordt vanaf 2010 Hauser Global Faculty Professor aan New York University, School of Law.

Dhr. prof. dr. P.M. Kooijman (1951) is benoemd tot hoogleraar Experimentele Astrodeeltjesfysica aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Paul Kooijman houdt zich bezig met het experimentele onderzoek naar neutrino's die vanuit de kosmos de aarde bereiken. Hiermee kan hij informatie over processen in het binnenste van kosmische objecten inwinnen. Ook kan Kooijman met zijn onderzoek mogelijk signalen van annihilatie van donkere materie waarnemen. Voor het onderzoek naar neutrino's zijn zeer grote detectoren nodig. Deze worden op grote diepte in de Middellandse Zee gebouwd, waar de detectoren van het zeewater gebruik maken als detectiemiddel. Momenteel werkt Kooijman aan het prototype-experiment ANTARES. Ook is hij actief in het ontwerp van de KM3NeT-detector, een enorme neutronendetector op de bodem van de Middellandse Zee met een volume van enige kubieke kilometers, waarvan de constructie over enige jaren van start zal gaan. Kooijman is sinds 1988 werkzaam als universitair (hoofd)docent aan de UvA. Ook werkt hij sinds 2000 als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht (UU). Voor die tijd was Kooijman onder meer verbonden aan het Argonne National Lab in Chicago (Verenigde Staten). Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan, onder meer in vaktijdschriften als European Physical Journal, Journal of High Energy Physics en Physics Letters B.

Dhr. prof. dr. G. Wiegers (1959) is benoemd tot hoogleraar Religiestudies aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het betreft een nieuwe leerstoel die wordt gevestigd bij de afdeling kunst, religie- en cultuurwetenschappen .

Gerard Wiegers zal zich aan de UvA op drie onderzoeksvelden richten: ten eerste op religieuze diversiteit, identiteit en conflict in het vroeg-moderne Europa en de mediterrane Islamitische wereld, waarbij in het bijzonder de positie van en de conflicten rond moslimse en joodse minderheden centraal staan. Het tweede veld is de hedendaagse islam in Europa, in het bijzonder vraagstukken rond religieuze autoriteit, identiteit, islamitische ethiek en ritueel. Hier staat de vraag centraal hoe in de hedendaagse geïndividualiseerde seculiere samenleving islamitisch religieus gezag wordt geconstrueerd in relatie tot gedrag en ethisch denken. Hoe ontwikkelt zich dit denken en gedrag? In hoeverre is sprake van verlies van autoriteit, en welke transformaties van de islam vloeien hieruit voort? Ten derde zal hij zich in onderzoek en onderwijs bezighouden met vraagstukken rond theorievorming en methodologie van de religiestudies, mede in relatie tot actuele discussies rond religie en beleid en seculiere religiestudies en het voortgezet onderwijs. Hij zal colleges gaan geven over verschillende terreinen van de islam (MA islam in de moderne wereld) en de methodologie en theorie van de religiestudies.

Wiegers was tot op dit moment hoogleraar Vergelijkende godsdienstwetenschappen, in het bijzonder Islamologie, aan de Radboud Universiteit Nijmegen en directeur van het Research Institute for Religious Studies and Theology. Van 1987 tot 2004 was hij werkzaam aan de Universiteit van Leiden, onder meer als onderzoeksfellow voor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en als universitair hoofddocent vergelijke godsdienstwetenschap. Wiegers is voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Godsdienstwetenschap en vervulde bestuursfuncties in besturen van onderzoeksscholen en NWO-commissies. Hij is lid van verschillende redactieraden verbonden aan internationale boekreeksen. Hij publiceerde tal van boeken en artikelen in tijdschriften als Al-Qantara en Medieval Encounters. Tot zijn recente publicaties behoort onder meer A Man of Three Worlds: Samuel Pallache, A Moroccan Jew in Protestant and Catholic Europe, dat hij schreef met Mercedes García-Arenal (Johns Hopkins University Press 2003, paperback editie 2007). Wiegers schreef met Herman Beck Moslims in een westerse samenleving. Islam en Ethiek (Meinema 2008).

Dhr. dr. A.J. Verhoeven (1955) is benoemd tot strategisch hoogleraar Medische Biochemie, in het bijzonder het celmetabolisme, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Arthur Verhoeven heeft zich na zijn promotie aan de UvA in 1986 ( Hormonal Effects on mitochondrial metabolism in rat liver) gericht op het onderzoek aan leukocyten (witte bloedcellen) en met name op de activatie van het zuurstof metabolisme in deze cellen, dat essentieel is bij onze afweer tegen infecties. Dit onderzoek verrichtte hij als fellow van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen op de afdeling Bloedcelchemie van het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst (CLB). In 1996 werd hij hoofd van de afdeling Transfusietechnologie van het CLB en leidde hij onderzoek aan de twee voornaamste bloedcelproducten gebruikt voor transfusie, te weten rode bloedcellen (nodig voor zuurstof transport) en bloedplaatjes (nodig voor de stolling).

Op 1 juli j.l. is Verhoeven teruggekeerd bij de vakgroep Medische Biochemie waar hij als onderzoeker is opgeleid. Hij zal zich daar gaan bezig houden met de opheldering van factoren die een rol spelen bij het Metabool Syndroom, een combinatie van aandoeningen optredend bij overgewicht, en de daarbij optredende resistentie voor insuline. Bij dit onderzoek zullen bloedcellen als metabole indicatoren worden gebruikt en zal met systeembiologische benaderingen de groeiende hoeveelheid data op dit gebied worden geanalyseerd.

Verhoeven heeft meer dan 140 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan op het gebied van leukocyten activatie, rode bloedcel metabolisme en de biologie van bloedplaatjes, onder meer in tijdschriften als Blood, Journal of Biological Chemistry en de Journal of Immunology. Hij was van 1992 tot 1996 bestuurslid van de European Society for Clinical Investigation (ESCI) en van 2003 tot 2005 voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bloedtransfusie (NVB).

Dhr. prof. dr. P. de Boeck (1947) is benoemd tot hoogleraar Grondslagen van de psychologie en de psychometrie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Paul de Boeck heeft hoofdzakelijk onderzoek verricht op het raakvlak tussen inhoudelijke psychologie en psychometrie, waarbij hij bestaande en nieuwe psychometrische benaderingen gebruikte om psychologische data beter te begrijpen. Dit deed hij volgens de principes van de explanatory item response models. De inhoudelijke gebieden betroffen intelligentie, persoonlijkheid, emotie en psychopathologie. De Boeck zal zijn onderzoek voortzetten aan de UvA. Dit doet hij aan de hand van nieuw ontwikkelde modellen voor latente structuren die nog beter geschikt zijn voor het begrijpen van menselijk gedrag, zowel in testsituaties als in andere omstandigheden. De Boeck heeft zich ook toegelegd op empirisch onderzoek over mimese en over voorwaarden waaronder mensen bij het kennis nemen van kunst positief reageren op gevoelens van angst, droefheid en pijn die ze daarbij ervaren. Hij heeft gedoceerd over psychometrie, differentiële psychologie en psychodiagnostiek, en zal zich aan de UvA verder toeleggen op het onderwijs in de psychometrie en de methodenleer.

De Boeck is sinds 1977 werkzaam aan de K.U. Leuven, als onderzoeker, universitair hoofddocent en sinds 1993 als hoogleraar. Ook is hij aan dezelfde universiteit bestuursmatig actief geweest: tweemaal als departementsvoorzitter psychologie en van 2005 tot 2009 als vice-rector Onderzoeksbeleid. In 2007-2008 was hij president van de Psychometric Society. De Boeck heeft vele publicaties in verscheidene vaktijdschriften op zijn naam staan, waaronder Psychometrika, Psychological Review en Applied Psychological Measurement. Van 2003 tot 2008 is hij action editor geweest van de toegepaste sectie van Psychometrika.