Persbericht
4 september 2009
Berkellandse scholen bereiken geen overeenstemming over onderwijsaanbod Wethouder Dennis Meijerink: ".zwaar teleurgesteld.."
Na ongeveer vier jaar overleg hebben de Berkellandse scholen definitief geen overeenstemming bereikt over een beter afgestemd onderwijsaanbod. Begin vorig jaar was afgesproken dat de scholen zelf tot een zogenaamde 'regionale planningsovereenkomst' (RPO) zouden komen waarvan het 'Onderwijsplein Neede' onderdeel zou uitmaken. Dit is niet gelukt.
Onderwijswethouder Dennis Meijerink in een korte reactie: "Ik kan het niet anders zeggen dan dat ik zwaar teleurgesteld ben. Naar mijn oordeel zijn de leerlingen van Berkelland de dupe van het ontbreken van bereidheid bij een aantal scholen om de zaken in breder perspectief te zien."
Visietraject
Kort na haar ontstaan startte de gemeente in 2005 met de vmbo-scholen in Berkelland een traject voor een onderwijsvisie. Aanleiding daarvoor waren huisvestingsvragen van de scholen. De beoogde onderwijsvisie moest richting geven aan een goed huisvestingsprogramma voor het onderwijs in Berkelland.
Regionaal arrangement
Het visietraject leidde nog niet tot een eensluidend oordeel in verband met verschillende belangen en gezichtspunten van afzonderlijke scholen.
De gemeente voerde vervolgens gesprekken met de schooldirecteuren/bestuurders. In die gesprekken zijn voor- en nadelen van een regionaal arrangement besproken.
Een regionaal arrangement is een instrument van het Ministerie van Onderwijs voor afstemming en ontwikkeling van het onderwijsaanbod. Het eerder gestarte traject voor een gemeentelijke onderwijsvisie werd daarmee op andere wijze voortgezet.
In het regionaal arrangement werd toen al het initiatief voor een onderwijsplein in Neede van het Assink en het AOC meegenomen.
'10 punten'
Na het regionaal arrangement nam de gemeenteraad In december 2007 het zogenaamde '10-puntenbesluit' waarin uitgangspunten staan opgenomen voor het onderwijsaanbod in Berkelland. Afgesproken werd vervolgens dat het onderwijsveld*
aan de hand van deze 10 punten vervolgens zelf tot een RPO zou komen.
Dit is nu, anderhalf jaar later, dus niet gelukt.
* Het gaat hierbij om vier partijen: het Assink Lyceum, AOC-Oost, het Staring College en MaxX/Orchideegroep.
Teleurstelling
Wethouder Dennis Meijerink licht zijn teleurstelling als volgt nader toe: "Berkelland streeft naar het best mogelijke beroepsonderwijs. Er is behoefte aan een onderwijsaanbod dat aansluit en anticipeert op ontwikkelingen in het onderwijsveld en de arbeidsmarkt. Maar we zijn ook realistisch. Feit is dat het leerling-aanbod tot 2018 met zo'n 17,5 % zal afnemen. Dan kan je voortmodderen met een steeds slechter afgestemd onderwijsaanbod. Of je kan tot afspraken komen waarbij je volwaardige scholen behoudt die maatwerk en kwaliteit leveren. De gemeente kan op dit punt slechts in beperkte mate iets voorschrijven. Wat we wel bij voortduring proberen is de scholen stimuleren in goed overleg tot een eensluidend oordeel over de ontwikkeling van het onderwijsaanbod in Berkelland te komen. Wanneer dat na zoveel inspanningen niet lukt, voel je je behoorlijk machteloos."
Kans verkeken?
De wethouder besluit met de woorden: "De kansen zijn natuurlijk nooit definitief verkeken. Maar dat is niet aan de gemeente Berkelland. De bal blijft liggen waar die lag:
'bij de onderwijspartijen'.."
---
Gemeente Berkelland