Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Artsen hollen achter de feiten aan

Harderwijk - Ontwikkelingen in de geneeskunde volgen elkaar in snel tempo op. Het ene onderzoek na het andere wordt gepubliceerd. Met het toepassen van al die nieuwe adviezen gaat het een stuk minder snel. Het tijdschrift gezondNU concludeert dat artsen letterlijk en figuurlijk achter de feiten aanhollen. Patiënten lopen daardoor onnodige risico's.

Het tijdschrift gezondNU signaleert voortdurend nieuwe ontwikkelingen in de geneeskunde. Lezers van het blad blijven daardoor up-to-date. Om te ervaren of voor artsen hetzelfde geldt, volgde gezondNU het lot van enkele nieuwe medische ontwikkelingen. Het goede nieuws is dat artsen redelijk op de hoogte zijn van de jongste onderzoeken. Het slechte nieuws is dat ze er niets mee doen. Ze verschuilen zich daarbij achter de bestaande protocollen.

(tk) Kinderen lijden onnodig pijn
Bijna de helft van alle kinderen onder de drie jaar valt voor zijn derde jaar meerdere keren in de prijzen met een middenoorontsteking. Herhaling van een middenoorontsteking is eenvoudig te voorkomen: speen weglaten. En dus riepen onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde huisartsen op ouders te ontmoedigen een speen te geven aan hun kroost met een middenoorontsteking. Het simpele advies wordt compleet genegeerd, stelde gezondNU vast na een belronde onder huisartsen. De reden: het advies is nog niet opgenomen in een protocol. Huisartsen in Nederland werken met de NHG-standaarden, protocollen van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Ze zijn de leidraad voor handelen van huisartsen. Een patiënt krijgt daardoor bij huisarts A dezelfde aanpak als bij huisarts B. Protocol M09 gaat over acute middenoorontsteking. Het protocol dateert uit november 2006 en dus staat er niets in over het advies de fopspeen af te raden. Het is niet duidelijk wanneer het M09-protocol wordt herzien. Tot die tijd lijden kinderen onnodig aan middenoorontsteking.

(tk) Protocol staat preventie invaliditeit in de weg Niet alleen huisartsen lopen achter de feiten aan stelde gezondNU vast. Ook ziekenhuizen kunnen er wat van. Patiënten van de afdelingen orthopedie lopen onnodige risico's doordat behandelprotocollen laat worden aangepast. Posttraumatische dystrofie is een belangrijke oorzaak van invaliditeit. Uit onderzoek blijkt dat het slikken van 500mg vitamine C bij een polsfractuur het risico op posttraumatische dystrofie aanzienlijk verkleint. Hoewel orthopedisch chirurgen aangeven bekend te zijn met het onderzoek krijgen patiënten niet het advies vitamine C te slikken. "Er zijn een heleboel ontwikkelingen op ons vakgebied. Niet elk proefschrift wordt besproken. Voordat je iets invoert, moet je eerst een goed protocol maken," vertelde een orthopedisch chirurg gezondNU op de vraag waarom een dergelijk simpel advies niet wordt toegepast.

/////

Noot voor redacties