UMC Utrecht


Behandeling van halsslagadervernauwing

Herseninfarcten (`beroertes') zijn vaak het indirecte gevolg van vernauwingen in de halsslagader. Voor patiënten met zo'n vernauwing is de standaardbehandeling een chirurgische ingreep om het vat weer goed doorgankelijk te maken.

Deze procedure wordt `carotis endarteriectomie' (CEA) genoemd. Bij sommige patiënten is CEA niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de hals door eerdere operaties of bestraling niet toegankelijk is, of doordat de patiënt dusdanig ernstige andere ziekten heeft, zoals hart- of longproblemen, dat een operatie/narcose te risicovol is.

Voor deze patiënten is een alternatieve behandeling ontwikkeld: carotis angioplastiek met stentplaatsing (CAS). Hierbij wordt een slagader in de lies aangeprikt en van daaruit wordt met katheters van binnenuit de vernauwing behandeld. De patiënt hoeft niet onder narcose en littekens of andere locale problemen in de hals spelen geen rol.

In zijn proefschrift beschrijft Jan Albert Vos verschillende aspecten van CAS gepresenteerd. De patiëntenpopulatie is die uit het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, dat met inmiddels ruim 1000 procedures ruimschoots de meeste ervaring met CAS in Nederland heeft. CAS blijkt in ervaren handen een goed alternatief voor de behandeling van vernauwingen in de halsslagader, als de patiënt niet geopereerd kan worden. Met verdere aanpassingen aan de gebruikte materialen kunnen de resultaten mogelijk nog verder verbeteren.

Jan Albert Vos promoveert op 4 september aan het UMC Utrecht.

vrijdag 4 september 2009