Senternovem

04-09-2009 | Waterschappen gaan energieneutraal

Waterschappen willen rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's) energieneutraal maken. Dat kan, doordat zij zelf energie in de vorm van biogas kunnen opwekken uit ontlasting en ander rioolslib.

RWZI Volgens een woordvoerder van de Unie van Waterschappen wordt 700 miljoen euro belastinggeld per jaar besteed aan het zuiveren van water.

Uit berekeningen van de Unie van Waterschappen blijkt dat energieneutrale zuiveringsinstallaties ongeveer 100 miljoen euro per jaar kunnen besparen. Ook zou de jaarlijkse CO2-uitstoot van 78.000 ton wegvallen.

Het idee om waterzuivering langs klimaatneutrale weg uit te voeren, komt van het waterschap Aa en Maas. Van de 26 waterschappen hebben twaalf zich aangesloten bij het project.

SenterNovem ondersteunt de Rioolwaterzuiveraars bij deze ambities met het programma Meerjarenafspraken (MJA).

In juli 2008 is de sector toegetreden tot MJA. Het programma MJA kent een aantal instrumenten met behulp waarvan bedrijven energie kunnen besparen. Zo is er het Energie Efficiency plan. Hierin geeft elk bedrijf aan, geholpen door MJA, hoe de komende vier jaar energie kan worden bespaard. In september 2009 zijn de plannen van de Rioolwaterzuiveraars gereed en MJA ondersteunt hen bij de uitvoering. Ook gaat MJA samen met de sector studies uitzetten naar bijvoorbeeld de meest energiezuinige apparatuur en energie-efficiente slibverwerking.

Een ander instrument is Energiezorg. Alle 25 communale rioolwaterzuiveringsbedrijven werken er hard aan om medio 2010 te voldoen aan de MJA3 norm van Energiezorg. Door Energiezorg in te bedden in de organisatie kan een bedrijf het energiegebruik beter en structureel beheersen.

Medio september start de Gebruikersgroep Energie-zorg voor de rioolwaterzuiveraars, die kunnen leren van anderen die al een goed werkend systeem hebben. In de Gebruikersgroep productie van biogas gaat de sector kennis uitwisselen over uitbreiding van de productie van biogas en het optimaal benutten ervan in de vorm van warmte krachtkoppeling (WKK). Ook het omzetten naar groen gas wordt steeds meer een reële optie.