Gemeente Leeuwarden

Persbericht:

'Actieweek moet voortijdig schoolverzuim voorkomenâ

Leerplichtambtenaren en trajectbegeleiders RMC (Regionaal Meld en Coördinatiefunctie) in de regio's Fryslân Noord en de Friese Wouden gaan tijdens de actieweek 2009 'Maak het zelf, schrijf je in', van 7 t/m 11 september 2009, leerlingen benaderen die in de eerste weken van het nieuwe schooljaar niet op hun MBO-instelling zijn verschenen. Samen met de MBO scholen in Friesland, het Friesland College, ROC Friese Poort en het AOC Friesland, willen de RMC regio's zo het aantal leerlingen dat voortijdig met school stopt sterk terugdringen.

Het initiatief tot de actieweek ligt bij het ministerie van OCW en Ingrado, de landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en het RMC. Met de actieweek wil de overheid voorkomen dat een leerling na het afronden van het VO geen vervolgopleiding gaat doen. Elke regio kan zelf weten hoe de actieweek wordt ingevuld.

In Friesland zetten de gemeenten en scholen samen alles op alles om ervoor te zorgen dat de vierdejaars VMBO'ers een goede start maken op het MBO. Zij willen leerlingen beter begeleiden, en wijzen op de eigen invloed op hun toekomst en eigen actie om zich in te schrijven bij een vervolgopleiding van hun keuze. Hierbij zal bijzondere aandacht zijn voor leerlingen uit de zogenaamde risicogroepen, zoals bijvoorbeeld leerlingen zonder praktijkplaats, leerlingen die zich niet hebben aangemeld voor een vervolgopleiding, maar ook voor leerlingen die aan het werk zijn gegaan, zonder een scholing te volgen.

Een jongere met een HAVO-, VWO- of MBO diploma maakt twee keer zoveel kans op een betaalde baan dan een jongere die zonder een afgeronde opleiding op dit niveau de school verlaat. Ook kan de leerling met een diploma van deze opleidingen het eigen talent beter ontwikkelen. De jongere moet zich realiseren dat hij de eigen toekomst in handen heeft. Een starter op de arbeidsmarkt kan gemiddeld ¤ 2.300,00 per jaar bruto meer verdienen met een startkwalificatie. Het kabinet wil het aantal nieuwe schooluitvallers terugdringen tot maximaal 35.000 leerlingen in het jaar 2012. Dat is maar liefst een halvering van het aantal leerlingen dat er mee stopte in 2002.