Gemeente Alkmaar


`Luxe tijd maakt markt gebiedsontwikkeling lui'

Alkmaar, 4 september 2009

---

Gebiedsontwikkelaars lijden onder de kredietcrisis Het roer moet om, vindt Friso de Zeeuw. "We hebben bewoners en beleggers te veel verwaarloosd."

Friso de Zeeuw ziet het somber in. De hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft en directeur Nieuwe Markten bij Bouwfonds denkt dat er de komende maanden nog meer bouwers en ontwikkelaars omvallen "De combinatie van aan de ene kant het ontbreken van omzet en winst en aan de andere kant financiering die niet rondkomt, is killing. Een aantal bouwers en ontwikkelaars gaat eraan."

Zelfs corporaties lopen risico ten onder te gaan. "Dat zal waarschijnlijk hier en daar onder verdoving worden opgelost. Door bijvoorbeeld een fusie te arrangeren met een andere corporatie, maar dat zal niet altijd lukken. Ook daar zullen dus klappen vallen."

Troostrijk vindt De Zeeuw de initiatieven in Alkmaar en Zwolle. Ontwikkelaars, bouwers, corporaties en gemeenten verdelen gezamenlijk de financiële pijn, waardoor er toch gebouwd kan worden. "Hele lagen bureaucratie worden weggevaagd."

De lovenswaardige initiatieven ten spijt, gebiedsontwikkeling in tijden van crisis zal lastig zijn, realiseert de Bouwfonds-directeur zich. Gemeentelijke grondbedrijven moeten het met miljarden euro's minder doen. De tijd van hoge grondprijzen en dus hoge bedragen die besteed konden worden, is voorbij. "De snoepwinkel gaat nu voor een deel dicht."

Dat betekent volgens De Zeeuw dat gebiedsontwikkeling meer marktgericht moet worden, en dat ambities bijgesteld dienen te worden. "En het betekent ook meer ondernemerschap. In luxe tijden zijn marktpartijen lui geworden. Ook bij de overheid mogen we een ondernemende houding verwachten."

Klassieke taak
De terugtrekkende markt zorgt ervoor dat sommige gemeenten weer voorop lopen als het gaat om gebiedsontwikkeling. De Zeeuw: "Ze denken: we kunnen onze klassieke taak weer op ons nemen. Dat met die markt ging allemaal wat ver. Maar gemeentes met grondbedrijven die dik in de min terecht zijn gekomen, zullen nog wel lonken naar marktpartijen die het risico op zich willen nemen."

Gebiedsontwikkeling moet lering trekken uit de crisis. Zo heeft het vak volgens De Zeeuw baat bij het creëren van minder plannen. "In dit land hebben we een overdosis aan plannen. Het is gewoonweg te veel. Ze concurreren elkaar de tent uit. Twente is een voorbeeld. Ze hebben een goede universiteit, maar economisch is de regio niet zo sterk. De afzonderlijke gemeenten wanen zich in het centrum van de wereld. Dat leidt tot een overmaat aan plannen. Een beetje schaarste creëren zou aanbeveling verdienen."

Luisteren
Ookzouden ontikkelaars volgens De Zeeuw beter moeten luisteren naar de eindgebruiker. "We moeten veel meer kijken wat de koper, huurder en belegger willen Dat hebben we in dit land te veel verwaarloosd."

En gebiedsontwikkelaars moeten zeker niet wachten totdat de crisis voorbij is. "Gebiedsontwikkeling heeft de neiging om de plannen klaar te maken, om deze vervolgens in 2011, als de markt weer aantrekt, ten uitvoer te brengen. Ik denk dat dat geen goede benadering is. We moeten kijken naar kleinere plannen, die sneller ingevuld kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld verbanden leggen tussen projecten die nu wél mogelijk zijn. Dan krijg je eenmeer programmatische benadering. Dus: maak wel een masterplan, maar ga het niet helemaal uitdetailleren."
Laatste wijziging: 04 september 2009