Bram Vermeulen tussen de heiligen in Vaals

02/09/2009 11:45

Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren

Op vrijdag 4 september is het al weer vijf jaar geleden dat Bram Vermeulen is overleden. Voor Museum Vaals was dit een aanleiding om haar tentoonstelling Kruiswegstaties te verruilen voor schilderijen van de bekende podiumkunstenaar.

Bram Vermeulen geboren op 13 oktober 1946 in Den Haag scoorde in zijn leven eerst als volleyballer. Op zijn zestiende was hij al spelverdeler van de Nederlandse volleybalploeg. In totaal speelde hij 53 interlands. Tijdens zijn studie psychologie in Amsterdam ontmoette hij Freek de Jonge en uit deze ontmoeting ontstond in 1968 "Neerlands Hoop in bange dagen". Voor deze carrière stopte hij zijn loopbaan als volleybalinternational. Met hun vernieuwend cabaretgenre scoorden ze zowel in Nederland als Vlaanderen. In 1979 ging Neerlands Hoop uit elkaar, omdat De Jonge de voorkeur gaf aan een solocarrière. Vermeulen was hier lange tijd teleurgesteld over maar legde zich zeer verdienstelijk toe op chanson waarmee hij vooral in België veel succes kende . CD's als "Rode Wijn", "Dans met mij", "Vriend en vijand", "Polonaise", "De beuk erin" scoorden bij een zeer groot publiek. Hij ontpopte zich als een bijzonder veelzijdig artiest en zei over zichzelf; "Zoals de bakker alleen bakker is als hij brood bakt, zo ben ik geen zanger. Zo ben ik Bram Vermeulen die soms zingt, soms liederen componeert, soms schildert, soms columns schrijft, soms boeken, soms theaterprogramma's maakt, soms strips tekent, soms televisieprogramma's maakt, soms gedichten schrijft, kortom, die zelden niets doet."

Voor velen nog steeds onbekend is Bram Vermeulen in 1989 begonnen met schilderen omdat hij niemand kon vinden aan wie hij uit kon leggen hoe het affiche voor zijn programma "Dans met mij" eruit moest zien. Er ontwikkelden zich twee richtingen bij het schilderen. De meer spirituele richting, schilderijen waar hij bijna altijd zelf op voorkomt. En de polonaise richting. De samenleving als een ogenschijnlijk vrolijke hossende stoet vermomde mensen achter elkaar die niet weten waar de stoet heengaat maar die volhouden dat het lol is. Ellende in vrolijke verpakking. Hier verdween hij op den duur zelf uit de stoet. In de laatste twee series schilderijen "Boerenleven" en "De Honden" spelen dier en mens een belangrijke rol en werd zijn schilderwerk milder. Een deel van deze schilderijen is vanaf 4 september tot 13 oktober te zien in het museum waar de gregoriaanse muziek dan plaats heeft gemaakt voor uiteraard het geluid van Bram Vermeulen. Wellicht interessant is dat er ook nog schilderijen en grafiek van Bram te koop zal zijn.

De moderne kunst wordt bij Museum Vaals, gevestigd in een Neo-romaanse kloosterkapel, opvallend gecombineerd met ruim 200 heiligenbeelden met een hoogte van 1 meter tot zelfs 3,5 meter hoogte afkomstig uit katholieke kerken en kloosters. De contrastrijke combinatie van de beelden met het werk van hedendaagse kunstenaars is uniek. Het is voor de bezoeker van het museum echt een ervaring om deze sfeer te proeven. In het grote kloosterpark staat het sfeervol ingerichte museumcafé "De Zwarte Madonna" waar de toog gemaakt is van twee 19e eeuwse altaren, de stoelen als bidstoeltjes uit een klooster komen, een biechtstoel en een koorbank staat, is ook werk van Bram Vermeulen te zien.

Museum Vaals, kunst met verbeelding gevestigd op de Eschberg 7 te Vaals is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.30 uur tot 17.30 uur. telefoon: 06-53814523 / www.museumvaals.nl





http://www.museumvaals.nl