CDA

CDA kritisch over bestuursmodel Nederlandse Antillen

CDA-kamerleden Bas Jan van Bochove en Jan Schinkelshoek zijn kritisch over het nieuwe bestuursmodel voor de Nederlandse Antillen. âWorden Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet te veel als nieuwe Waddeneilanden beschouwd?â, vragen zij zich af.

De Nederlandse Antillen worden ontbonden. Curaçao krijgt, net als Aruba bijna vijfentwintig jaar geleden, een zelfstandige status binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Ook Sint-Maarten komt meer op eigen benen. De kleinere eilanden - Bonaire, Sint Eustatius en Saba - worden op eigen verzoek bij Nederland gevoegd. Daarnaast is afgesproken er op termijn meer van de Antilliaanse naar de Nederlandse wetgeving wordt gegaan.

Hoewel voorstander van de aansluiting bij Nederland, vraagt het CDA zich af of de BES-eilanden niet te veel in een Nederlands model worden gepropt. âWaarom zo veel centraal, vanuit Den Haag, geregeld? Waarom niet meer differentiatie toegelaten?â.

Het is volgens Van Bochove en Schinkelshoek een goed plan om van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba geen gemeenten, maar openbare lichamen te maken. Maar dat vergt wel een aanpassing van de Grondwet, menen ze. âAl was het alleen maar om Bonaire, Sint-Eustatius en Saba niet alleen nationaal, maar ook internationaal voldoende houvast te geven. Maar ook om de grondwettelijke waarborgen voor gemeenten, autonomie, voor deze bijzondere openbare lichamen te verzekeren.â

Toch lijken die openbare lichamen in de West sprekend op doorsnee Nederlandse gemeenten, stelt het CDA vast. âHet lijkt wel alsof er drie nieuwe Waddeneilanden worden toegevoegd. Waarom zo veel eenduidigheid? Waarom zo veel centraal geregeld? Waarom niet meer afwijking toegestaan, meer differentiatie mogelijk gemaakt? Het zou ook voor het Nederlandse gemeentebestuur een proeftuin kunnen worden.â
---