Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z114542

Vragen van de leden Jasper van Dijk en Smits (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over het Technasium (ingezonden 6 augustus 2009).


1
Is het waar dat alleen een school die aangesloten is bij Stichting Technasium het examenvak "onderzoek en ontwerpen" mag aanbieden? 1)

Er is niet bij voorbaat bepaald dat alleen een school die is aangesloten bij de Stichting Technasium het genoemde vak zou mogen aanbieden. Technasium is de benaming voor een initiatief vanuit de onderwijswereld zelf, waarbij havo/vwo-scholen zich verbinden om via een bepaalde aanpak stimulerend bèta-onderwijs te verzorgen. Het aanbieden van het vak onderzoek en ontwerpen, dat door de deelnemende scholen gezamenlijk met de initiatiefnemers is ontwikkeld, vormt hiervan een belangrijk element. Dit vak is gericht op onderzoek en ontwerpopdrachten, in samenwerking met de beroepspraktijk en vervolgopleidingen. Andere aspecten van het technasium zijn een goed geoutilleerde werkruimte en activiteiten die zijn gericht op de moderne wereld van wetenschap en techniek. De Stichting Technasium ziet toe op de kwaliteit van het genoemde vak en van de overige aspecten van het technasium: door scholing van docenten, ondersteuning bij het maken van lesmateriaal, advisering over het inrichten van een werkplaats en een jaarlijkse monitoring van elke school door externe auditoren.

Het aanbieden van een vak als onderzoek en ontwerpen, dat niet in de centrale regelgeving is opgenomen, is niet aan een ministeriële goedkeuring gebonden: scholen zijn er vrij in om zo'n vak aan te bieden, zowel in de onderbouw als in de bovenbouw. Wel is goedkeuring nodig om een dergelijk vak als examenvak aan te kunnen bieden. Bij het technasium is het de opzet om het vak onderzoek en ontwerpen aan te bieden vanaf klas 1 tot en met het examen. Een aantal scholen heeft daarom (via de Stichting Technasium) een dergelijke goedkeuring gevraagd, en deze is verstrekt. Scholen die geen lid zijn van de genoemde stichting hebben zich tot nu toe niet met een dergelijk verzoek tot het departement gewend.


2
Is het waar dat het vaknaam "onderzoek en ontwerpen" een vastgelegde merknaam is, eigendom van Stichting Technasium?

De naam van het vak onderzoek en ontwerpen is geen vastgelegde merknaam. Wel heeft de Stichting Technasium het predicaat "technasium" als merknaam vastgelegd, zodat scholen zich alleen met goedkeuring van deze stichting technasium mogen noemen.


3
Wat zijn de criteria waaraan een school moet voldoen om zich een "Technasium" te mogen noemen? Zijn er op grond van deze criteria in het verleden scholen geweigerd?




Zoals bij vraag 2 genoemd is het aan de (private) Stichting Technasium om aan een school goedkeuring te verlenen zich technasium te mogen noemen. De daarbij gehanteerde criteria hebben met name betrekking op de bereidheid om te voldoen aan de kenmerken van een technasium zoals genoemd in het eerste deel van het antwoord op vraag 1. Daarnaast wordt van scholen gevraagd dat zij deel uitmaken van een regionaal netwerk van ca. 5 scholen voor voortgezet onderwijs, een instelling voor hoger onderwijs en regionaal gevestigde technische bedrijven of instellingen.

Sinds het begin van het technasium in 2003 zijn er in diverse regio's technasium-netwerken ontstaan, die steeds vanuit de Stichting Technasium worden begeleid. De bij de stichting beschikbare capaciteit noopt tot een beheersbare groei, die in de praktijk neerkomt op maximaal twee nieuwe netwerken per jaar. Daardoor is het nog niet in alle gevallen mogelijk geweest om tegemoet te komen aan de wens van scholen om een technasium te worden. Om aan de sterk groeiende vraag te voldoen, heeft de Stichting Technasium het afgelopen schooljaar extra nieuwe netwerken opgestart. De omvang van de beschikbare middelen enerzijds en de nagestreefde kwaliteit en ondersteuning anderzijds blijven echter grenzen stellen aan de snelheid waarmee het aantal technasium-scholen kan worden uitgebreid.


4
Welke kosten zijn er verbonden aan het worden dan wel zijn van een Technasium?

Een school die lid is van de Stichting Technasium betaalt voor de daaraan verbonden ondersteuning 3500 per jaar; deze bijdrage aan de stichting is in overleg met de scholen vastgesteld. Vanwege het streven van de stichting en de scholen om de stichting op termijn subsidie-onafhankelijk te laten worden, zal dit bedrag geleidelijk oplopen tot 5000 per jaar vanaf 2011. De technasium-scholen ontvangen voor de bijdrage de ondersteuning van het expertisecentrum. Overigens ligt de grootste financiële investering voor scholen op andere vlakken dan de bijdrage aan de stichting, namelijk investeren in personeel en werkplaats.


5
Hoeveel subsidie vanuit de overheid ontvangt Stichting Technasium? Waarom ontvangt de stichting deze subsidie?

Er is geen directe subsidierelatie tussen de centrale overheid en de Stichting Technasium. Wel ontvangt deze stichting financiële bijdragen vanuit het Platform Bèta Techniek, de organisatie die in opdracht van de overheid het beleid rond de bevordering van bèta en techniek in het onderwijs uitvoert. Deze subsidie is toegekend vanwege de bijdrage van het technasium aan structureel en kwalitatief hoogwaardig bètaonderwijs. De bedoeling hierbij is dat de financiële ondersteuning aflopend van aard zal zijn en dat het technasium uiteindelijk zichzelf in stand kan houden. De verstrekte bedragen lopen daarom af van 200.000 in 2004 tot 31.500 in 2009. In totaal is in de periode 2004 t/m 2009 897.650 verstrekt. Het grootste deel van de inkomsten van de Stichting Technasium bestaat niet uit subsidie, maar uit bijdragen van de technasium-scholen.


6
Zijn er naast het vak "onderzoek en ontwerpen" nog andere examenvakken die slechts kunnen worden gegeven door scholen met een bepaald keurmerk?





Zoals aangegeven bij vraag 1 is bij het vak onderzoek en ontwerpen niet bepaald dat dit slechts kan worden gegeven door scholen met een bepaald keurmerk. Ook voor andere vakken is zoiets niet het geval.


7
Deelt u de mening dat een school elk vak zou mogen onderwijzen wanneer zij daarvoor het materiaal en een vakdocent in huis heeft? Zo ja, waarom ondersteunt u een initiatief dat een examenvak als haar eigendom beschouwt? Zo nee, wat vindt u nog meer redelijke voorwaarden?

De genoemde mening ondersteun ik tot op grote hoogte, zo lang er sprake is van een match tussen het betreffende vak en de school. Zoals al verwoord bij vraag 2, is het in het geval van het technasium niet zo, dat deze het vak onderzoek en ontwerpen in eigendom zou hebben. De reden dat het technasium vanuit het Platform Bèta Techniek financieel wordt ondersteund is uiteengezet bij vraag 5.


8
Deelt u de mening dat wanneer scholen derden betalen voor een licentie om een bepaald examenvak te kunnen geven, zij niets meer dan gebakken lucht kopen en dat dit daarom geen doelmatig gebruik is van onderwijsgeld?

Zoals blijkt uit de antwoorden op de voorgaande vragen is er geen sprake van een licentie om een bepaald vak te kunnen geven. De scholen die zich aansluiten bij de Stichting Technasium doen dat om gebruik te kunnen maken van de faciliteiten die daarmee gepaard gaan - met name de geboden ondersteuning -, niet vanwege een licentie of eigendomsrecht op een bepaald vak.


9
Bent u bereid de Wet op het Voortgezet Onderwijs zo aan te passen dat scholen alleen nog maar vakken mogen aanbieden die niet eigendom zijn van een rechtspersoon anders dan de overheid?

Uit de antwoorden op vraag 2 en 6 blijkt dat er in het voortgezet onderwijs geen vakken worden aangeboden die eigendom zijn van een rechtspersoon, ook niet het vak `onderzoek en ontwerpen'. Er is dus voor een aanpassing van de Wet op dit punt geen aanleiding.


1) Website Technasium
http://www.technasium.nl/DeFormule/EenNieuwExamenvak.aspx





De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw kenmerk
1 september 2009 VO/2009/145458 2009Z14542

Onderwerp Bijlage(n) Vragen over het Technasium 1

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van de leden Jasper van Dijk en Smits over het Technasium, ingezonden op 6 augustus 2009 onder nummer 2009Z14542.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl