Groen!

Geen algemene crisisbelasting voor banken en fundamentele aanpak systeemcrisis

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid) op 3 september 2009 in "Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid"

Groen! moedigt de federale ministers aan de goede ideeën die ze de laatste dagen hebben gelanceerd te realiseren, en tegelijkertijd verder te denken dan de begroting. Het is cruciaal om nu door te bijten en de financiële sector echt te durven hervormen. Groen! roept ook op om niet alle banken over de gelijke kam te scheren.

Positieve geluiden in de media: de federale ministers Reynders en Onkelinx willen de banken een crisisbelasting opleggen, ze willen financiële transacties belasten om het systeem te vertragen en de staatskas te spekken, en minister Onkelinx wil zelfs de notionele intrestaftrek hervormen. Het lijkt wel alsof de vakantie onze ministers wat gezond verstand heeft bijgebracht. Groen! steunt deze ideeën en hoopt dat de ministers verder gaan dan het oplaten van enkele ballonnetjes in de pers.

Toch is er één belangrijke bedenking: is het echt enkel het gapende gat in de begroting dat de PS en de MR nu inspireert om in te grijpen? Als het de ministers louter te doen is om het begrotingstekort dicht te rijden, zitten ze op het verkeerde spoor.

De financiële sector kampt met structurele problemen die tot de systeemcrisis hebben geleid. Deze structurele problemen moeten aangepakt worden. Meyrem Almaci: "Het is kortzichtig om nu tijdelijke maatregelen in te voeren louter om de begroting te spekken. Onze banken en verzekeraars moeten eenvoudiger, veiliger en duurzamer worden. Dit zal de economie ten goede komen, wat op haar beurt de staatskas op een meer duurzame manier ten goede komt. Daar moet de overheid voor zorgen."

Groen! betwijfelt of de ministers ver genoeg durven gaan in hun hervormingen. Zal een beperking van de ontslagvergoeding voor topmanagers tot 12 maanden het verschil maken? Groen! denkt van niet, en daarom lanceerde Groen! vorig jaar reeds een wetsvoorstel om de gouden parachutes te beperken tot EUR 250.000. Dit en andere voorstellen zijn terug te vinden in het groene 21 punten programma: een aanrader voor de huidige federale regeringsploeg. Groen! en Ecolo pleiten er o.a. voor examens voor bestuurders van banken, voor een ex-ante controle op nieuwe financiële producten, voor het van de beurs halen van de depositobanken, etc. Dit zijn voorstellen die vanuit een lange termijn logica broodnodig zijn.

Tenslotte uit Groen! bedenkingen bij het voorstel van een crisisbelasting opgelegd aan alle banken. Meyrem Almaci, Groen! fractieleidster: "Het is onterecht om zonder onderscheid de volledige banksector een crisisbelasting te willen opleggen. Het zijn niet allemaal cowboys. Waarom geen deal sluiten enkel met die grootbanken die staatshulp vroegen en kregen?"

Contact: Meyrem Almaci -
Deel Deel
Meyrem Almaci

Federaal Volksvertegenwoordiger