Provincie Noord-Holland

Aanhoudende stankklachten Westzaan

3-9-2009

In en rondom Westzaan is er afgelopen dagen stankoverlast. De oorzaak van de stank is tot op heden onbekend, maar er wordt momenteel hard onderzoek naar gedaan. Metingen toonden wel al aan dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Provincie Noord-Holland, brandweer en politie in Zaanstad hebben dinsdagavond bijna 200 meldingen gekregen over stankoverlast. De geur van gas, benzine en/of diesel trok van Westzaan naar het noorden. De eerste meldingen werden rond 21.00 uur gedaan, de laatste klachten rond 23.00 uur. Er is direct onderzoek gestart naar de oorzaak van de stank. In het westelijk havengebied waren geen activiteiten die de stank konden veroorzaken.

Woensdagavond heeft stinkende lucht opnieuw geleid tot veel klachten. Sinds 22.15 uur klaagden vooral inwoners van Westzaan en Assendelft over stank. De bron werd vermoed nabij Ceres en Hoogtij aan het Noordzeekanaal. Aanvankelijk werd gedacht dat de geur afkomstig was van een zeeschip, dat in de Afrikahaven geforceerd aan het luchten was. Inmiddels is duidelijk dat dit niet het geval is.

De provincie onderzoekt momenteel de oorzaak van de stank.