Gemeente Coevorden

Gemeente gaat samen met instellingen onderwijsachterstanden vroegtijdig opsporen en bestrijden

College van b en w stelt kadernotitie Onderwijsachterstandenbeleid Coevorden 2009-2012 "Talenten laten gelden" vast

De gemeente Coevorden gaat de komende jaren samen met scholen, peuterspeelzalen, kinderopvang, jeugdgezondheidszorg en bibliotheken aan de slag om onderwijsachterstanden bij kinderen en jongeren vroegtijdig op te sporen en te bestrijden. Niet alleen kinderen, ook ouders worden hierbij betrokken. Dat staat in de kadernotitie Onderwijsachterstandenbeleid Coevorden 2009-2012 "Talenten laten gelden" dat door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld.

Doel van het onderwijsachterstandenbeleid is alle kinderen de mogelijkheid te bieden hun talenten te ontwikkelen. Bij de meeste kinderen is daar geen extra stimulans voor nodig, maar in sommige gevallen zijn kinderen onvoldoende voorbereid op het leren op school of hebben tijdens hun schooltijd extra zorg nodig om ze in staat te stellen een startkwalificatie te behalen. Van een startkwalificatie is sprake als jongeren beschikken over een havo- of vwo-diploma of over een diploma op tenminste niveau 2 van het middelbaar beroepsonderwijs. Met een startkwalificatie is de kans op een baan die past, ruim twee keer zo groot. De gemeente wil dat in 2012 iedere jongere in de gemeente het onderwijs verlaat met een startkwalificatie.

Voor- en vroegschoolse educatie

Speerpunt bij het bestrijden van onderwijsachterstanden is taal- en ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen en basisschoolleerlingen al in de voor- en vroegschoolse periode (voor groep 3) te voorkomen, dan wel tijdig te signaleren en te bestrijden. Hiervoor zijn educatieve programma's ontwikkeld die beginnen bij de peuterspeelzaal of de kinderopvang en doorlopen tot en met groep 2 van de basisschool. In 2008 waren er 751 2-3 jarigen in de gemeente Coevorden, waarvan 112 kinderen behoren tot de doelgroep van de voorschoolse educatie. De gemeente wil het aanbod van voorschoolse educatie in 2010 uitbreiden. Eind 2010 moeten alle voorschoolse doelgroepkinderen worden bereikt. Binnen de pilot Vanzelfsprekend wordt gekeken hoe deze ambitie kan worden gerealiseerd.

Schakelklassen

Ook wil de gemeente schakelklassen verder ontwikkelen voor recent geïmmigreerde kinderen van 4 tot en met 13 jaar die het Nederlands nog onvoldoende beheersen. Op dit moment biedt asielzoekerschool De Smeltkroes in Aalden schakelonderwijs aan leerlingen die rechtstreeks of onlangs uit het buitenland zijn gekomen of leerlingen die al elders in Nederland naar school zijn gegaan, maar het Nederlands nog onvoldoende beheersen om direct in te kunnen stromen in het reguliere basisonderwijs. Er wordt onder meer in overleg met de schoolbesturen bepaald of de doelgroep verder uitgebreid kan en moet worden en er worden afspraken vastgelegd in een convenant.

Gemeenteraad

Al deze maatregelen moeten ertoe leiden dat onderwijsachterstanden in de gemeente Coevorden worden tegengegaan. De kadernotitie Onderwijsachterstandenbeleid Coevorden 2009-2012 "Talenten laten gelden" wordt op 13 oktober aanstaande door de gemeenteraad behandeld in zijn vergadering.