Senternovem

03-09-2009 | Gemeenten en provincies maken werk van klimaatinitiatieven

De indieningstermijn voor de aanvragen in het kader van de uitkering Stimulering Lokale Klimaatinitiatieven (SLOK) voor gemeenten en provincies is per september 2009 gesloten. In totaal zijn er 12 provinciale en 345 gemeentelijke aanvragen ingediend. De regeling is hiermee een groot succes en ruimschoots overtekend. Vanwege dit succes heeft minister Cramer in mei het oorspronkelijk beschikbare budget van 35 miljoen euro verhoogd tot 47 miljoen euro.

Inmiddels is het overgrote deel van de aanvragen beoordeeld. Veelvuldig terugkerende thema's zijn woningen en eigen gebouwen, voorzieningen, wagenpark, dienstreizen en inkoop. Onder het thema woningen richten veel gemeenten zich op het realiseren van nieuwbouw met een verscherpte energieprestatie-coëfficiënt. Dit wordt onder andere gerealiseerd door verbetering en toename van controles op de bouwplaats.

Ook wordt er ingezet op verscherpte prestatieafspraken met woningbouwcorporaties om de energetische kwaliteit van de bestaande woningvoorraad te verbeteren. Daarnaast richten gemeenten zich op de eigen inwoners via actieve informatieverstrekking (websites, energieloket, wijkkranten, klimaatstraatfeest), het opzetten van een fonds voor energiebesparende maatregelen of het stimuleren van energiezuinig gedrag bij scholieren.

Onder het thema eigen gebouwen, voorzieningen, wagenpark en dienstreizen ligt de nadruk op het verbeteren van de energiehuishouding binnen de bestaande gemeentelijke gebouwen, het aanscherpen van de energie-eisen bij uitbesteding van vervoersdiensten, het stimuleren van Het Nieuwe Rijden onder de eigen werknemers, een actief fietsbeleid binnen de gemeentelijke organisatie, het klimaatneutraal realiseren van nieuwe gemeentelijke gebouwen of de aanpak van de openbare verlichting.

De hoogte van de geadviseerde uitkeringen loopt sterk uiteen: het laagste bedrag is 28.350 euro, het hoogste bedrag is 1.461.000 euro. De gemiddelde hoogte van de uitkering is 134.000 euro. De provincie Limburg scoorde het laagst qua aantal aanvragen, 53% van de gemeenten heeft een aanvraag ingediend. Koploper is Utrecht met 93%.

De subsidieregeling is onderdeel van een groot pakket maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Provincies en gemeenten leveren zo een bijdrage aan de kabinetsdoelstellingen. Die behelzen:
* 2 procent energiebesparing per jaar

* 20 procent duurzame energie in 2020

* 30 procent minder broeikasgassen in 2020.

Daarnaast heeft de regeling een positief effect op de lokale en regionale economie. Om de projecten te kunnen realiseren dragen de gemeenten ook bij in de kosten. Naar verwachting zullen de totale uitvoeringskosten van alle projecten 150 miljoen euro bedragen.