Huurders opgelet: Controleer de opnamestaat!
03/09/2009 11:26
Kamernet.nl
Den Haag, 3 september 2009 - Meer dan de helft van de kamerverhuurders geeft aan nog nooit een opnamestaat (inspectierapport) hebben opgemaakt bij het begin van een huurcontract. De meeste verhuurders, die geen opnamestaat hebben opgesteld, proberen bij oplevering van de woning de kosten (voor reparaties/onderhoud/schade etc.) toch door de huurder te laten betalen. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden door Kamernet.nl.
De meerderheid (61 procent) van de kamerverhuurders geeft aan nooit een opnamestaat (inspectierapport) aan het begin van een huurovereenkomst op te maken. Ongeveer 29 procent van de kamerverhuurders voegt altijd wel een beschrijving van de te verhuren woonruimte toe aan het huurcontract. Slechts 10 procent geeft aan dit alleen te doen op verzoek van een huurder.
De meerderheid (35 procent) van de verhuurders geeft aan dat zij bij oplevering van de woning door hun huurder, de huurder zullen verzoeken alle kosten te betalen voor eventuele reparaties/onderhoud/schade/etc. aan de woning. Ook al is er geen opnamestaat opgesteld. Ongeveer 26 procent van de verhuurders geeft aan zelfs een stap verder te gaan en eventueel hiervoor ook naar een rechter te stappen. 23 Procent van de verhuurders is milder, zij zullen verzoeken om te kosten samen te delen. Slechts 16 procent neemt alle kosten voor eigen rekening.
In gevallen waarbij er wel een opnamestaat is opgesteld, is de huurder verplicht de woning in dezelfde staat op te leveren waarin hij hem volgens deze beschrijving heeft aanvaard. En, als er wel een opnamestaat is gemaakt dan is het belangrijk voor een huurder om te controleren of deze klopt. Als door een verhuurder op de opnamestaat is aangegeven dat de woonruimte in goede staat is opgeleverd, terwijl er allemaal dingen kapot zijn, dan kan een huurder later bij vertrek uit de woning voor vervelende verassingen komen te staan. Uitzondering hierop zijn de veranderingen waarvoor de huurder (schriftelijk) toestemming heeft gekregen en hetgeen door ouderdom is teniet gegaan of beschadigd.
Als er geen beschrijving van het gehuurde is opgemaakt dan wordt de staat waarin de huurder de woning oplevert dezelfde geacht als bij het begin van het huurcontract. De verhuurder zal dan aan moeten tonen dat de huurder de woning in minder goede staat heeft opgeleverd. Dit geldt overigens niet voor huurcontracten die voor 1 augustus 2003 zijn afgesloten. In die gevallen wordt geacht dat de huurder de woning in goede staat heeft ontvangen en dat hij die woning weer in die staat moet opleveren. Huurders kunnen wel proberen tegenbewijs te leveren. Als dat lukt, dan mag een huurder de woning in de bewezen staat opleveren.
Over Kamernet.nl
Kamernet.nl is de grootste kamer website van Nederland. Huurders en verhuurders hebben rechtstreeks contact met elkaar. De site is mede populair omdat deze zeer transparant en eenvoudig werkt. Inschrijven is gratis, het verhuren van een kamer kost niets en een kamerzoekende betaalt pas wanneer hij wil reageren op een kamer.
Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze grote database van kamers en onze klanten doelgroep: kamerzoekers en kamerverhuurders, om meer inzicht in de ontwikkelingen van de kamermarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren.
Historie:
Eind 1999 is Kamernet.nl opgericht door twee voormalige studenten aan de Hogeschool Utrecht die zelf woonruimte zochten tijdens hun studietijd en niet jarenlang op een wachtlijst wilden staan. Inmiddels heeft de site al ruim 500.000 studenten aan een kamer geholpen. Elke maand worden ruim 6.500 kamers aangeboden op de site. In 2008 werd http://www.kamernet.nl meer dan 8,8 miljoen keer bezocht door bijna 2,5 miljoen unieke bezoekers. Kamernet.nl is onderdeel van Direct Wonen NV (http://www.directwonen.nl).
Blog:
Van de grootste studentensteden van Nederland zijn op http://blog.kamernet.nl marktrapporten en alle pollresultaten aanwezig.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.kamernet.nl