De Nederlandse Bank

DNB Magazine september 2009: 'Niet te vroeg juichen over economisch herstel'

Nieuwsbericht

Datum 03 september 2009

Alhoewel er voorzichtige tekenen zijn van economisch herstel, staat DNB-directeur Henk Brouwer nog niet te juichen. 'De arbeidsmarkt reageert altijd vertraagd. Als het dieptepunt van de economische neergang al is bereikt, dan moet het dieptepunt in werkloosheid meestal nog komen', stelt hij in een interview in het septembernummer van DNB Magazine.
DNB magazine - september 2009

Aan de recente opleving op de beurzen wil hij geen voorspelling koppelen: voor een groot deel is het een correctie op een doorgeschoten trend naar beneden. Brouwer zegt dat Nederland voor het herstel afhankelijk is van het buitenland. 'Ons herstel zou moeten komen van de VS, waar de overheid krachtig steunmaatregelen neemt, en ook van Duitsland, waar de productiegroei nog van de grond moet komen. Herstel in Engeland, ook al een voorname handelspartner van ons, laat lang op zich wachten. Dat land zit in een diepe dip.' Essentieel volgens Brouwer is een vertrouwensherstel bij consument én producent. Daarvoor is een peptalk niet genoeg. Nodig zijn echte signalen van herstel en een overheid die de economie stimuleert.

Geen lost generation

Tussen 2009 en 2011 verliezen 565.000 tot 604.000 mensen hun baan, volgens de laatste cijfers van DNB. Jongeren zullen de zwaarste klappen krijgen. 'Zodra de conjunctuur daalt, lopen uitzendkrachten en werknemers met tijdelijke contracten de eerste klappen op. Dat zijn nu eenmaal vaak jongeren', aldus André Timmermans, directeur van UWV Werkbedrijf. 'Toetreden tot de arbeidsmarkt wordt een stuk ingewikkelder', denkt Wouter Gortzak, vice-voorzitter van de FNV. Ondanks alle sombere perspectieven is de vrees voor een volgende 'lost generation', zoals die van de jaren tachtig, onterecht, denken zij. Na deze crisis krijgen we te maken met een krappe arbeidsmarkt, als gevolg van de vergrijzing. De ervaring leert dat juist jongeren als eerste profiteren als de economie weer aantrekt.

Terugblik op de kredietcrisis

Het is 15 september 2008. De befaamde Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers vraagt uitstel van betaling aan. Hulp van de Amerikaanse overheid blijft uit en de bank gaat failliet. Het luidt het begin in van een ongekende financiële crisis. Een jaar na de val van Lehman Brothers blikt DNB Magazine uitgebreid terug.

DNB Magazine besteedt verder onder meer aandacht aan het toekomstige financiële landschap in Nederland. Ook beantwoordt het magazine de vraag of een nieuwe prijzenoorlog in de supermarkt in het verschiet ligt, nu de grote supers over elkaar heen buitelen met stuntprijzen, plakacties en opvallende advertentiecampagnes.

Links


* DNB Magazine

Downloads


* DNB Magazine nummer 4 - 2009 (PDF: 3,3 Mb)
---