Project Gemeente Westland

Westland-Oostland naar het 400-jarige New York

Van Greenport Westland-Oostland naar het 400-jarige New York

Publicatiedatum: 02-09-2009

`Van traditie naar innovatie'
Op donderdag 3 september 2009 start de bekende duursporter Hans Weeber uit Ter Heijde op het Marine Etablissement te Amsterdam de Holland-New York 400 Challenge. Deze sportieve tocht met jongeren van het ISW in Naaldwijk en het Melanchthon College uit Berkel en Rodenrijs voert van Amsterdam via de Greenport Westland-Oostland en Rotterdam naar Naaldwijk en krijgt een week later een vervolg in New York. De lancering van de tocht begint met de doop van een varend klompje. Wethouder Ben van der Stee is aanwezig en duikt met de jongeren mee het Y in om het sportieve element van de tocht te illustreren.

Tijdens de tocht vullen Hans en de jongeren 40 klompjes met innovatieve Nederlandse glastuinbouwproducten uit de Greenport. Het varend klompje krijgt de naam `Catharina Amalia' en reist mee naar New York. Greenport Westland-Oostland steunt het initiatief dat met deze sportieve actie een relatie legt tussen traditie en innovatie. De Koninklijke Marine en het ministerie van Buitenlandse Zaken begeleiden en steunen deze sportieve actie.

Holland-New York 400 Challenge
Hans Weeber is de Holland-New York 400 Challenge gestart om het verleden en heden van de Nederlandse jeugd over te brengen op de Amerikaanse jeugd. Twee middelbare scholen, één in Berkel en Rodenrijs (locatie Berkroden van Melanchthon college) en één in Naaldwijk (locatie Hoogeland van Interconfessionele Scholengroep Westland) doen samen mee aan dit sportinitiatief van Hans Weeber: "In de gemeente Lansingerland hebben we vandaag op de locatie Berkroden ons programma met de route gepresenteerd en morgen gaat het eindelijk beginnen. De leerlingen maakten tijdens de lancering 40 kleine `gepimpte klompjes' die we willen vullen met innovatieve Nederlandse glastuinbouwproducten uit Greenport Westland-Oostland. Het varend klompje staat symbool voor traditie en de inhoud van de 40 klompjes voor innovatie. Het varend klompje laat zien dat een eeuwenoude traditie van planten, oogsten en verkopen zich in de Nederlandse glastuinbouw heeft ontwikkeld tot een innovatieve sector met wereldfaam." Op 12 september presenteren we dit klompje in New York in New Amsterdam Village." Weeber ontmoet daar ook Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima tijdens hun bezoek aan het New Amsterdam Village.

Route
De exacte route vindt u op www.superhans.nl. Na de duik in de Marinehaven, met als achtergrond het replicaschip van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), trekken ze van 3 september tot 7 september door Greenport Westland-Oostland. Ze komen langs bloemenveiling FloraHolland Aalsmeer, Bleiswijk en Naaldwijk, de Rotterdamse haven en de Waterkering Hoek van Holland. Hans Weeber: "Daar mogen de Nederlanders best trots op zijn wat er aan kennis in ons land is ontwikkeld. De glastuinbouw is terecht één van de paradepaarden van onze kenniseconomie."

Van Halve Maen naar Hr.Ms. Tromp
Het startpunt van de sportieve tocht is een bewuste keuze. In de nabije omgeving van de huidige Marinekazerne, huisvestte 400 jaar geleden de VOC, de opdrachtgever voor de historische reis van Henry Hudson, die met zijn Halve Maen naar Manhattan voer. Met deze duik in het water vlakbij het Scheepvaartmuseum aan de Kattenburgerstraat, duikt deze groep ook in het roemruchte verleden van een (wel)varende natie. Op 13 september is de cirkel rond: dan vaart de groep met het luchtverdediging- en commandofregat Hs Ms Tromp mee over de Hudson. Afhankelijk van weersomstandigheden neemt de groep daar ook een duik in het water, om de tocht symbolisch af te sluiten. De plek markeren ze met 400 uitgestrooide rozen over de Hudson.

Greenport Westland-Oostland
Greenport Westland-Oostland is het grootste glastuinbouwgebied ter wereld en vormt daarmee, net als de mainports Schiphol en de Rotterdamse haven, een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. Een greenport is een cluster van diverse activiteiten op het gebied van (glas)tuinbouw. Het gaat hierbij om productie, toelevering, handel, distributie en verwerking, kennis en innovatie. Door de nauwe relaties met de kennisinstituten past deze sector vernieuwingen toe op het gebied van energie en water. Greenport Westland-Oostland omvat het grondgebied van negen gemeenten: Barendrecht, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Nieuwerkerk aan de IJssel, Pijnacker-Nootdorp, Waddinxveen, Westland, en
Zevenhuizen-Moerkappelle.

Download hier het volledige programma