KNHS

Lakeman aangekomen op WK in Balbolna
2 september 2009
jarmila lakeman met sattarov

BABOLNA HONGARIJE (KNHS) Nederlands is maar met één deelnemer bij het WK Endurance voor Junioren en Young Riders (14-21 jaar) vertegenwoordigd. Alleen de 20-jarige Young Rider Jarmilla Lakeman (Vriezenveen) is met haar paard Sattarov (v. Dosator) geselecteerd voor het wereldkampioenschap in de Hongaarse plaats Babolna. Lakeman, Sattarov en grooms zijn na een reis van ruim 1200 km goed aangekomen in Babolna, een kleine pittoreske stad die met een eigen Arabieren stamboek van ruim 200 jaar oud graag haar liefde voor paarden promoot.

Lakeman heeft met haar paard Sattarov laten zien internationaal sterk te kunnen presteren. Vorig jaar tijdens de Fasna Trail behaalde deze combinatie op de 100 kilometer een tweede plaats en in het Duitse Fischerhude eindigde ze als vierde op de 120 kilometer.

In Hongarije strijden deelnemers uit 25 landen om de mondiale bokaal. De meeste werelddelen zijn vertegenwoordig met natuurlijk een grote delegatie uit de Arabische landen en zelfs ruiters uit Zuid-Amerika en Australië. Op vrijdag 4 september vindt de veterinaire voorkeuring plaats. Zaterdag 5 september word de wedstrijd verreden; de start is om 7 uur.

De totale afstand van 120 km wordt afgelegd in vier rondes met tussentijdse rustpauzes en veterinaire controles. De routes van 25 tot 35 kilometer zijn uitgezet rondom de historische stad Babolna in het zogenaamde kleine laagland van Hongarije. Dit terrein is bekend bij Lakeman omdat ze daar vorig jaar bij het Hongaars kampioenschap met Joker R. de wedstrijd over 80 km goed heeft uitgereden met een gemiddelde snelheid van tegen de 15 km/u.

Naar verwachting zal er op dit kampioenschap nog harder worden gereden omdat het vlakke terrein daartoe uitnodigt. Lakeman omschrijft het zelf als een 'soort racebaan'.Mogelijk dat het warme weer daar nog enige rem op kan zetten; momenteel is het er overdag 30 graden. De prijsuitreiking is op zondag 6 september, voorafgegaan door de bepaling van de Best Condition.

Sattarov maakt in combinatie met amazone Anita Lamsma ook deel uit van het A-kader senioren. Deelname hier in Hongarije betekent echter dat die combinatie eind september niet zal starten bij het EK in Italië waar een afstand van 160 km op het programma staat.

De tweede talentvolle Young Rider Yara de Boer kan helaas niet naar het WK omdat haar paard Gitano Sumaya G niet fit is en een FEI-gekwalificeerde combinatie met een ander paard niet haalbaar bleek. Hierdoor lijkt de situatie van vorig jaar zich in omgekeerde volgorde te herhalen. Voor het EK in Spanje waren beide amazones startgerechtigd maar moest Lakeman verschiet laten gaan door haar geblesseerde paard en verscheen De Boer aan de start en reed het kampioenschap goed uit met een verdienstelijke 32ste plaats.

Het Nederlandse team wordt begeleid door bondscoach Mechteld Gerding (Bant) en teamveterinair Ben Horsmans.
Informatie over het WK is te vinden op www.babolnamenes.hu