Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voorburg, 2 september 2009

"Politieke reacties As Saddieq laakbaar"

Christelijke scholen: politiek zet kernwaarde Nederlands onderwijs op het spel

Het christelijk onderwijs in Nederland neemt nadrukkelijk afstand van de maatregelen van wethouder Asscher van Amsterdam en staatssecretaris Dijksma om de islamitische basisschool As Siddieq te straffen omdat deze school de integratie van leerlingen zou belemmeren en hen de waarden van de moderne Nederlandse samenleving onvoldoende bijbrengt. De Besturenraad, de vereniging van het christelijk onderwijs, hekelt ook de reacties van de Kamerleden Dibi (Groen Links) en Van Dijk (SP) voor hun initiatiefwet om acceptatieplicht in het bijzonder onderwijs in te voeren. De Besturenraad vindt dat politici met hun optredens bijdragen aan een klimaat van wantrouwen en verharding van de samenleving.

De Besturenraad constateert dat vanuit de politiek een oordeel wordt geveld over mensbeeld en levensovertuiging van scholen, terwijl de kernwaarde van ons onderwijsbestel is dat er ruimte is voor geven van onderwijs vanuit verschillende visies. "Dit komt steeds verder onder druk te staan', aldus Wim Kuiper, directeur Besturenraad. Hij is van mening dat de politiek met haar oordeel een verkeerd signaal afgeeft. "Zij werkt angstgevoel voor onderwijs met verschillende visies op leven en samenleving in de hand, terwijl we juist moeten willen leven in een maatschappij waarin we elkaar ruimte geven om verschillende religieuze overtuigingen en opvattingen hebben. We leven in een politiek klimaat waarin uniformering van denkbeelden de overhand heeft in plaats van oog te hebben voor de opvattingen van religieuze minderheden", aldus Kuiper. "Het grote goed van bijzonder onderwijs is dat mensen die zich thuis voelen bij een bepaalde visie, christelijk, joods, islamitisch, antroposofisch of welke visie dan ook, hiervoor kunnen kiezen. Tweederde van de Nederlanders kiest juist voor bijzonder onderwijs, waar in allerlei varianten van orthodox tot vrijzinnig en alles inclusief, een keuze wordt geboden. Het laatste wat de samenleving nu kan gebruiken, is de waarde hiervan ondermijnen en te weinig ruimte laten aan opvattingen waar je het niet mee eens bent".

De Besturenraad
De Besturenraad is de vereniging van het christelijk onderwijs. Zij maakt zich hard voor de autonomie en vrijheid van onderwijs. De Besturenraad behartigt de maatschappelijke en politieke belangen van directies en bestuurders van christelijke onderwijsorganisaties en ondersteunt hen om hun identiteit vorm en inhoud te geven. Bij de Besturenraad zijn 550 besturen aangesloten, met meer dan 2.200 scholen en ruim 800.000 leerlingen, deelnemers en studenten, in de sectoren primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, en hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs.

Ingezonden persbericht