Gemeente Zandvoort


Behandeling bestemmingsplan Centrum geschorst

(02-09-2009)

Het vaststellen van het bestemmingsplan Centrum heeft heel wat voeten in de aarde, zo blijkt tijdens de gemeenteraadsvergadering van 1 september jl. Na een lange bespreking stelt het college voor om de vaststelling te verdagen naar een datum over ongeveer twee weken. College en raad blijken niet tot elkaar te kunnen komen.

Journalistiek verslag
Hieronder volgt een journalistiek verslag van de vergadering. Dit is niet het officiële verslag of de officiële besluitenlijst, zoals die momenteel uitgewerkt worden en door de raad geaccordeerd zullen worden. U kunt aan dit journalistieke verslag dus geen rechten ontlenen. Met het verslag wil de gemeente u een indruk geven van wat er besloten is en laten zien wat de raad wil en wenst. Het gaat uit van een samenvatting op hoofdpunten. Wilt u zelf horen wat er is besproken ? Via deze website kunt u de digitale geluidsopnamen afluisteren. Ga naar: Bestuur>Gemeenteraad>Vergaderingen.

Ingekomen stukken en mededelingen
Burgemeester Meijer meldt dat de overdracht van brandweermaterieel naar de Veiligheidsregio is afgerond

Hamerstukken

- Intentieovereenkomst met betrekking tot ontwikkeling van het gebied Gertenbach en Huis in de Duinen
- Mantelzorgnota 2009-2012

- Besluit nadere regelgeving subsidies wijk- en buurtfeesten
- Spoedvoorzieningen onderwijs

Alle aangenomen

Verhogen machtiging aangaan geldleningen
De heer Bluijs (CDA) maakt zich zorgen over het financieel beheer van de gemeente; worden de rentelasten niet te zwaar? Wethouder Toonen belooft uitgebreide informatie en een besprekingsmogelijkheid in januari 2010.

Bestemmingsplan Zandvoort Centrum
Voor het gebied Centrum is een bestemmingsplan in procedure gebracht. De raad dient het plan nu vast te stellen, nadat er al twee keer in de commissie over is gesproken en er drie brieven met uitleg van het college aan de raad over zijn gezonden.

De aftrap wordt verricht door J. Kramer (VVD), die in een uitgebreide uiteenzetting tot de conclusie komt dat het verstandiger is het bestemmingsplan op te knippen in een deel Louis Davidscarré (LDC) en een deel 'dorp'. Over het LDC kan de raad nu besluiten, over het deel dorp niet, want daar zitten te veel onduidelijkheden en fouten in, zo stelt hij.

Het college, bij monde van de wethouders Bierman en Tates, probeert de raad op andere gedachten te brengen. Er zitten grote risico's in deze aanpak, zo stellen zij, ook voor het deel LDC dat wel door zou mogen gaan. Er is in het voortraject dan wel een aantal reparaties nodig gebleken, maar dat zijn even zovele verbeteringen, waardoor het bestemmingsplan nu uiteindelijk toch een goed en actueel product is.

Een groot deel van de raad beleeft dit anders. Er wordt gewezen op de reacties vanuit het gebied die laten zien dat nog lang niet alles op orde is. De heer Kramer heeft een lijst gemaakt met discutabele bestemmingen.

Er volgen schorsingen. Het college blijft aandringen op volledige vaststelling en zegt zich gesteund te weten door de adviezen van deskundigen, die zeggen dat het risico van opknippen groot is. Wethouder Bierman belooft met iedereen die nog een kwestie heeft in overleg te gaan. Maar het grootste deel van de raad is niet overtuigd. Na een laatste schorsing doet burgemeester Meijer namens het college het voorstel de behandeling twee weken te verdagen.

De datum 17 september wordt als optie genoemd, maar zeker is deze nog niet.

Projectbesluit
De raad is in meerderheid akkoord met het voorstel.

VVD-motie over de 'begaanbaarheid' van straten in het centrum VVD-er F. Paap maakt zich zorgen over de veiligheid op drukke dagen in de Haltestraat en Kerkstraat wanneer de terrassen (te) ver zijn uitgezet. Hij vraagt het college om maatregelen. Burgemeester Meijer geeft de dilemma's aan waar hij mee zit: wie bepaalt de mate van onveiligheid; je kunt niet zomaar zonder aankondiging straten gaan afsluiten en als je krachtig wil handhaven moet de raad daar wel achter staan, met een rechte rug.

F.Paap trekt zijn motie in na de toezegging van de burgemeester dat hij in overleg zal treden met de betrokkenen in de straten en met de politie om te kijken wat hij kan doen.

GBZ- motie over parkeren bij scholen
GBZ komt met een motie over het parkeren bij de Oranje Nassau school. Daar zou bij het halen en brengen van de kinderen het niet betalen van parkeergeld 'door de vingers worden gezien.' GBZ -raadslid J. Draijer spreekt van willekeur en vraagt om uitleg en gelijke behandeling van alle scholen in gebieden met betaald parkeren. Hieronder vindt u de tekst van de motie.

Wethouder Tates is verrast door deze zaak. Hij zegt toe die uit te zoeken en de raad daarover te informeren.

Sluiting van de vergadering

GBZ-Motie Parkeren bij scholen

De raad der gemeente Zandvoort,
gelet op artikel 1 sub d en artikel 35 lid 1 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad;

geconstateerd hebbende dat:

- Aan de ouders van de Oranje Nassau school is gemeld dat er niet gehandhaafd wordt op het betalen van parkeergeld bij het halen en brengen van de kinderen
- Onduidelijk is namens wie dit besluit is genomen
- De raad hiervan in ieder geval niet van in kennis is gesteld, hetgeen betreurd wordt

overwegende dat

- Als deze behandeling zo wordt uitgevoerd, hiervan andere scholen ook van zouden moeten profiteren (denk aan de Hannie Schaftschool en de Mariaschool in het centrum)

roept het college op
De raad te informeren over deze aangelegenheid en er voor te zorgen dat alle scholen in gebieden met een parkeerregiem gelijk worden behandeld

Zandvoort, 1 september 2009