Pijnacker-Nootdorp


Persbericht, 1 september 2009

AardwarmteKring Vrijenban mag aardwarmte opsporen

De Technische Universiteit Delft heeft een opsporingsvergunning voor aardwarmte ontvangen van het ministerie van Economische Zaken. Met deze vergunning kan de AardwarmteKring Vrijenban, het samenwerkingsverband tussen TU Delft, Delft Aardwarmte Project (DAP) en de gemeente Pijnacker-Nootdorp, concreet aan de slag. Doel is om samen met de bestaande aardwarmte-initiatieven te komen tot een verantwoorde ontwikkeling van aardwarmte voor een klimaatneutrale regio Delft-Pijnacker-Nootdorp.

De AardwarmteKring Vrijenban is de grootste aardwarmtekring in Nederland. Met de opsporingsvergunning heeft de Aardwarmtekring Vrijenban het recht om in een gebied van 61 km2 op het grondgebied van de gemeenten Delft en Pijnacker-Nootdorp te zoeken naar aardwarmtebronnen in de diepe ondergrond.

De AardwarmteKring Vrijenban zal de opsporingsvergunning gaan beheren. De TU Delft is formeel houder van de opsporingsvergunning en is eindverantwoordelijk. Gemeente Pijnacker-Nootdorp had eerder een concurrerende aanvraag gedaan om binnen de gemeente voor de glastuinbouw en stedelijke omgeving aardwarmte optimaal te onttrekken en benutten. Deze optimale benutting zal nu bereikt worden in samenwerking met de TU Delft in de AardwarmteKring Vrijenban.

Concrete projecten
Concrete projecten waar de AardwarmteKring Vrijenban mee aan de slag wil zijn: het benutten van aardwarmte voor het duurzaam verwarmen van de universiteitsgebouwen en studentenhuizen op de campus in Delft en het verwarmen van een glastuinbouwkas, sportcomplex de Viergang en het nieuwe gebouw van het Stanislascollege met aardwarmte in Pijnacker-Nootdorp.

Daarnaast kan DAP haar 3O-programma verder concretiseren: onderzoek doen, ontwikkelen van projecten en het inzetten van nieuwe kennis over aardwarmte voor onderwijs.

De TU Delft, DAP en de gemeente Pijnacker-Nootdorp werken nauw samen om ook andere aardwarmteprojecten in de regio te stimuleren. De AardwarmteKring Vrijenban hanteert een open deur beleid. Zo zullen nu al twee tuinders in Pijnacker mogelijk gebruik maken van de vergunning om onder hun eigen erf naar aardwarmte te zoeken.