Senternovem


01-09-2009 | Tien projecten met succes door naar het uitvoeringstraject

De eerste tender Duurzame Biomassa Mondiaal levert tien goedgekeurde projecten op voor een totaalbedrag van 4,7 miljoen euro. Alle aanvragers hebben inmiddels bericht gehad. Totaal kwamen 23 aanvragen binnen. Oktober 2009 gaat de tweede tender open.

Sweet sorghum
Projectleider Maartje Op de Coul is tevreden met de resultaten. `We hebben een aantal interessante projecten gehonoreerd waarvan alle partijen veel kunnen leren. Een project in Brazilië voor het certificeren van de productieketen van ethanol uit suikerriet, waarbij ook sociale aspecten veel aandacht krijgen. Een palmolieproducent in Colombia die methaangas afvangt uit afvalwater en daarmee energie opwekt voor zijn fabriek. Een project in Mali waar onlangs een overheidsorganisatie is opgezet speciaal voor duurzame biomassa. Hoe kunnen de duurzaamheidcriteria van minister Cramer hier worden doorgevoerd bij duurzame productie en verwerking van Jatropa? En de introductie van een nieuw gewas voor duurzame biomassa in Indonesië: sweet sorghum, een tropisch graangewas dat veel suiker bevat.'

Doelstelling
Het fonds Duurzame Biomassa Mondiaal richt zich op projecten die duurzame biomassaproductie voor energiedoeleinden in ontwikkelingslanden bevorderen. De eerste tender sloot 26 mei. Totaal is voor de twee tenders samen 12.500.000 euro beschikbaar gesteld. Focus landen zijn: Indonesië, Vietnam, Colombia, Nicaragua, Mali, Ethiopië, Tanzania, Mozambique en Zuid-Afrika.