Gemeente Groningen

Positie migranten in Groningen verbeterd

De sociaaleconomische en maatschappelijke positie van migranten in de stad Groningen is de afgelopen jaren verbeterd. Dat concludeert het Groninger college van B&W op basis van de Minderhedenmonitor 2008.

De werkloosheid onder migranten is - dankzij gerichte maatregelen en het gunstige economische klimaat van de afgelopen jaren - fors gedaald. Ook de bijstandsafhankelijkheid is teruggedrongen en steeds meer migranten maken gebruik van inkomensondersteunende voorzieningen. Ondanks de duidelijke verbetering van de sociaaleconomische en maatschappelijke positie van migranten, blijft deze echter achter bij die van Stadjers met een Nederlandse achtergrond.

Verantwoordelijk wethouder Peter Verschuren toont zich tevreden met de geconstateerde ontwikkeling, maar is bezorgd voor de nabije toekomst. `Ik vrees dat de recessie tot gevolg heeft dat de Minderhedenmonitor 2010 een minder positief beeld zal laten zien van de maatschappelijke en sociaaleconomische positie van migranten.'

Het Groninger college van B&W geeft verder aan zich zorgen te maken over de toon in het landelijke integratiedebat. Wethouder Verschuren: `De landelijke discussie over integratie versterkt de deling in onze samenleving, wakkert het wij-zijdenken aan. In onze visie is iedere Stadjer in alle opzichten een volwaardig lid van de Groninger samenleving. Waar zijn of haar wieg ook gestaan heeft."

`Nu Ritsen'

Het Groninger integratiebeleid -twee jaar geleden vastgelegd in de nota "Nu Ritsen"-- kent twee doelen: stimuleren van de zelfredzaamheid van migranten en opnemen van het integratiebeleid in bestaand beleid en reguliere programma's (het zogenaamde integratie-inclusief denken). Op basis van "Nu Ritsen" zijn de afgelopen jaren 32 maatregelen en projecten succesvol afgerond.

In 2011 verschijnen de volgende Integratie Effectrapportage en Minderhedenmonitor.