GAIA

02 september 2009

Aantal proefdieren in België met 7 % gedaald in 2008 Nieuwe wet legt oprichting Belgisch Centrum voor alternatieven voor dierproeven op

GAIA: "Hoopgevend, maar zonder nodige werkingsmiddelen is Centrum maat voor niks"

Terwijl het aantal proefdieren in Groot-Brittannië met 14 % toenam, is het totale aantal proefdieren in Belgische laboratoria in 2008 t.o.v. het jaar daarvoor met 7 % gedaald tot 725.370. Voor het eerst in vijf jaar daalt het aantal proefdieren weer en naderen we het peil van 2005 (toen 718.976). De daling in eigen land wordt door de dierenrechtenorganisatie GAIA positief onthaald, maar voorzitter Michel Vandenbosch is toch ook voorzichtig:"54.490 proefdieren minder ziek gemaakt, vergiftigd of verminkt voor allerlei doeleinden, is een goede zaak, maar het zou toeval kunnen zijn. Het aantal proefdieren moet ook de volgende jaren blijven dalen. Dat vereist een degelijk beleidsplan dat minister Onkelinx moet uitwerken." GAIA vraagt de regering alvast de nodige werkingsmiddelen toe te kennen aan het Belgisch Centrum voor alternatieven voor dierproeven dat bij wet van 9 juni moet opgericht worden. De oprichting van een bijzondere commissie over apenproeven wordt door de dierenrechtenorganisatie, al jaren vragende partij voor een afschaffing van proeven op alle primaten, eveneens verwelkomd.

Nieuwe wet voor Belgisch Centrum voor steeds minder proefdieren Er moet eindelijk een serieus proefdierenbeleidsplan komen dat een jaarlijkse vermindering in iedere categorie en voor elke diersoort beoogt, vindt GAIA. "Een totale daling van min. 5 % per jaar zoals wij vragen, moet in het licht van de officiële statistieken van 2008 haalbaar zijn," zegt Michel Vandenbosch. "Mooi dat een nieuwe wet de oprichting van het Belgisch Centrum voor alternatieven voor dierproeven aankondigt. Maar zonder de nodige werkingsmiddelen wordt het een maat voor niks." GAIA wil ook meer transpararantie. "De cijfers die bekendgemaakt worden, geven enkele grote lijnen weer, maar bevatten veel te weinig gegevens om de situatie degelijk te kunnen evalueren," licht Vandenbosch toe.

Commissie over apenproeven
GAIA verwelkomt het initiatief van minister voor Volksgezondheid, bevoegd voor Dierenwelzijn Onkelinx, om een bijzondere commissie over apenproeven op te richten. Die moet nagaan hoe en op welke termijn het gebruik van alle proefapen in ons land kan stopgezet worden. Eerder besloot de regering op voorstel van minister Onkelinx proeven op mensapen wettelijk te verbieden. GAIA is al jaren vragende partij voor een verbod op apenproeven. Maar "het kan niet zijn dat zo'n commissie uitsluitend bemand zou worden met voorstanders van apenproeven," onderstreept Michel Vandenbosch. "GAIA stelt zich alvast kandidaat."

Dierproeven noodzakelijk?
GAIA trekt in twijfel dat alle uitgevoerde dierproeven in ons land ook werkelijk noodzakelijk zijn, zoals de bevoegde dienst van de minister beweert. "Dat is sterk bediscussieerbaar," zegt Michel Vandenbosch. "De overheid stelt dat zomaar, maar toont nergens aan dat dit werkelijk zo is. Omdat de Belgische overheid geen preciese en volledige gegevens wil meedelen, kunnen we het niet controleren." Dat bijna alle - zeer pijnlijke en dodelijke - vooral toxische proeven op dieren voor kwaliteits- en veiligheidsdoeleinden volgens de diensten van de minister vereist zijn door de reglementering, moet genuanceerd en gerelativeerd worden, zegt GAIA. Bovendien is "reglementair vereist", niet per se hetzelfde als noodzakelijk!

Positief
Vorig jaar werden ongeveer 1/3 minder ratten, muizen en cavia's en bijna de helft minder andere knaagdieren gebruikt in de Belgische labo's. Ook beduidend minder paarden en ezels (bijna - 40 %), minder fretten, en ongeveer 1/3 minder amfibieën en vissen.

Nog veel werk aan de winkel
De statistieken tonen helaas ook een stijging van het aantal proefhonden (788 tegenover 747 in 2007) en proefkatten (78 tegenover 47 in 2008). Ook het aantal konijnen (+ 21 %), hamsters (bijna + 13 %), varkens (met meer dan 11 %,), geiten (met bijna 60 %), schapen (+ 22, 34 %) en runderen (+ 6, 66 %) dat voor experimenten gebruikt werd, nam gevoelig toe. Een zeer sterke stijging deed zich vorig jaar voor bij de kwartels (+ 2294, 44 % of van 18 in 2007 naar 431 in 2008), een aanzienlijke stijging ook bij andere vogels (+ 1/3), en bij de reptielen (+ 46 %).