Gemeente Dordrecht

Voortgang aanpak huisvesting arbeidsmigranten

Het college geeft de gemeenteraad een overzicht van de voortgang op het gebied van de huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten en het tegengaan van illegale kamerverhuur. Het college stelt voor om in alle bestemmingsplannen het begrip wonen op dezelfde manier te omschrijven, in combinatie met nadere regels in de Huisvestingsverordening om vergunningen voor woningonttrekking te weigeren of in te trekken.

De gemeente hanteert een actief communicatiebeleid. Voor buurtbewoners is de kernboodschap dat de gemeente ruimte geeft voor de huisvesting van arbeidsmigranten, onder de voorwaarden dat de huisvesting goed is geregeld en dat er geen overlast ontstaat. Huiseigenaren moet duidelijk zijn welke regels gelden voor kamergewijze verhuur en dat de gemeente streng handhaaft als men zich niet houdt aan die regels.

Nieuwe maatregelen
Bij het huisvesten van tijdelijke arbeidsmigranten doet zich een aantal knelpunten voor op het gebied van overlast, regelgeving, kwaliteit van de huisvesting, doorlooptijd van de handhaving, onbekendheid met het aantal arbeidsmigranten en vertrouwen in de overheid.

Overlast
Om klachten over on gemak en overlast in een aantal wijken te verminderen hebben Netwerk en Toezicht folders en posters verspreid om het gebruik van ondergrondse containers voor afval toe te lichten. De gemeente voert overleg met de koepels van uitzendbureaus over het huisvesten van hun werknemers. Bewoners krijgen een aanspreekpunt voor klachten over overlast. De politie treedt handhavend op bij gevallen van overlast, met name de wijkagenten. Bewoners zijn een belangrijke partner in het bestrijden van ongemak en overlast.

Regelgeving
Volgens de bestaande regels is het nauwelijks mogelijk om vanwege overlast of te verwachten overlast een vergunning tot woningonttrekking in te trekken of te weigeren. Het college heeft daarom regels opgesteld waar een goed verhuurder zich aan moet houden. In alle bestemmingsplannen wordt het begrip wonen op dezelfde manier gedefinieerd. Kamerverhuur valt binnen de nieuwe definitie van wonen. In het bestemmingsplan staat dat de gemeente in de Huisvestingsverordening nadere regels stelt.

Kwaliteit
Om de kwaliteit van de huisvesting voor tijdelijke arbeidsmigranten te waarborgen zet de gemeente meer ambtelijke capaciteit in om de kwaliteit van panden met een vergunning voor kamergewijze verhuur te inspecteren. De gemeente onderzoekt samen met woningcorporaties of er behoefte bestaat aan grootschaliger woonvoorzieningen, zoals short stay facilities. Bij dat onderzoek kunnen ook andere partijen worden betrokken. Met de corporaties overlegt de gemeente over huisvesting van arbeidsmigranten in toekomstige slooppanden. De gemeente spreekt met een grote woningbemiddelaar over sociaal beheer voor kamerverhuurpanden.

Doorloop
De gemeente wil dat handhavingszaken sneller resultaat opleveren. Eén van de mogelijkheden om dit te bereiken is het invoeren van een bestuurlijke boete. Eigenaren ondervinden dan een financiële prikkel om de volgende stappen snel te doorlopen. De gemeente onderzoekt andere middelen om de doorlooptijd te verkorten.

Aantallen
De komende tijd doet de gemeente onderzoek naar het aantal arbeidsmigranten dat nu in Dordrecht verblijft en naar verwachtingen voor de toekomst. De gemeente stimuleert arbeidsmigranten om zich in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA).

Communicatie
Door middel van communicatie over de maatregelen om de huisvesting van arbeidsmigranten in goede banen te leiden en over de achtergrond van het gemeentelijk beleid, wil de gemeente het vertrouwen van buurtbewoners in de overheid bevorderen.

Bestaand beleid
De gemeente verwacht dat het aantal tijdelijke arbeidsmigranten minstens op het huidige niveau blijft. Er zijn nu 2.000 tot 3.000 arbeidsmigranten in Dordrecht. De vraag naar huisvesting wordt beantwoord door het aanbod van goedkope particuliere woningen die niet voldoen aan de kwaliteitseisen van Dordtenaren, waardoor kamergewijze verhuur aantrekkelijk wordt.

Handhaving
Buurtbewoners zijn een belangrijke partner in het signaleren van illegale kamerverhuur en het starten van handhaving. Van begin 2008 tot half 2009 zijn bij de gemeente bijna vierhonderd meldingen binnengekomen over illegale kamerverhuur. De Milieudienst controleert alle panden die worden aangemeld als mogelijk illegaal kamerverhuurpand. Als de Milieudienst constateert dat er sprake is van illegale kamerverhuur, vraagt de gemeente de eigenaar om een vergunning aan te vragen als dat mogelijk is binnen de quotering van 5%, of om te stoppen met kamergewijze verhuur. Na zes weken wordt het pand opnieuw gecontroleerd en schrijft de Milieudienst de eigenaar opnieuw aan, als dat nodig is. Als de eigenaar hieraan geen gevolg geeft, legt de gemeente een dwangsom op. Als dat geen resultaat heeft, start de gemeente het traject van bestuursdwang. Van begin 2008 tot half 2009 is de kamergewijze verhuur voor 58 panden gelegaliseerd. In 111 panden is de illegale verhuur gestaakt of is door de Milieudienst geen kamergewijze verhuur geconstateerd.