Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Stinkende smeersels helpen tegen staartbijten

2 sep 2009 Nummer: N

Stockholm-teer en hertshoornolie helpen aantoonbaar om het staartbijten onder varkens tegen te gaan. Maar je kunt gebruik van deze stinkende smeermiddelen voorkomen door de varkens veel speelgoed aan te bieden.

Dat stelt dieronderzoeker dr. Marc Bracke van de Animal Sciences Group van Wageningen UR, die de werking van de smeermiddelen via een touwtest in enkele afdelingen met varkens onderzocht. âAls je touw ophangt in de stal, gaan de varkens daar mee spelen en het stukbijten. Ze zijn er gek op.â Bracke smeerde een deel van de touwen in met Stockholm teer of hertshoornolie, een ander deel behandelde hij niet. De varkens lieten de ingesmeerde touwtjes gemiddeld gedurende zeventig minuten met rust. Bracke verwacht een vergelijkbaar resultaat als je de varkensstaarten er mee insmeert.

Staartbijten is een welzijnsprobleem in varkensstallen. Om die reden worden varkensstaarten vaak gecoupeerd, maar dan nog gaan varkens op onvoorspelbare momenten in elkaars staartrestanten of oren bijten. âAls je dan niets doet, kan het escalerenâ, zegt Bracke. Onder varkenshouders zijn allerlei middeltjes in omloop om zoân escalatie van staartbijten te voorkomen, maar ze waren nog niet wetenschappelijk onderzocht. Van de sterk riekende en vies smakende Stockholm teer en hertshoornolie, twee van die middelen, staat nu vast dat ze tijdelijk werken.

Idealiter zou zoân smeersel ook de ontstane wond bij een varken moeten genezen, vindt Bracke. Hij weet nog niet hoe goed de door hem onderzochte smeersels desinfecteren. Hij doet nu vervolgonderzoek met jodium, een erkende wondgenezer die tevens het staartbijten vermindert.

Overigens benadrukt hij dat voorkomen beter is dan genezen. Dat kan door de varkens veel speelgoed aan te bieden. âJe moet voortdurend nieuwe dingen in de stal aanbieden die ze kapot kunnen maken. Stro, touwtjes, een vurenhouten plank, dat soort dingenâ Bracke publiceerde zijn onderzoek in het tijdschrift Animal Welfare. | AS

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl.