Gemeente Rotterdam

De Rotterdamse arbeidsmarkt doet het beter dan de huidige economische crisis deed verwachten. Dat is het beeld dat oprijst uit de Werkgelegenheidsmonitor die wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid) vandaag heeft gepresenteerd. Het totale aantal personen met een bijstandsuitkering is sinds begin dit jaar licht opgelopen met 686 personen tot 29.371.

Veel mensen die zich melden voor een WW-uitkering of een WWB-uitkering vinden binnen zes maanden een baan. Het totaal aantal beschikbare banen in Rotterdam is vrijwel stabiel gebleven.

Perspectief en investeren
Wethouder Dominic Schrijer: De Rotterdamse arbeidsmarkt doet het redelijk goed in het zware weer. Zestig tot zeventig procent van de mensen die zich melden bij het UWV Werkbedrijf hebben binnen zes maanden weer een nieuwe baan.
De Rotterdamse arbeidsmarkt kenmerkt zich op dit moment nog altijd door sectoren en beroepen met veel werkgelegenheid. Voor mensen met een opleiding tot bijvoorbeeld brandweer, politieagent, beveiligingsemployee, verpleegkundige, weg- en waterbouwkundige en installateur zijn er volop mogelijkheden. Op de (middel)lange termijn worden, mede door de vergrijzing en de daarmee gepaard gaande vervangingsvraag, op deelmarkten tekorten verwacht, zoals in de gezondheidszorg, het onderwijs en in de transportsector (chauffeurs). Ook is er vraag naar hoogopgeleiden en technisch personeel.

Wethouder Dominic Schrijer: Het is zaak dat we in Rotterdam blijven investeren in het verhogen van het onderwijsniveau van de Rotterdamse bevolking, de participatiegraad van de Rotterdamse beroepsbevolking en de kwaliteit van de werkgelegenheid in Rotterdam. In de toekomst liggen er genoeg kansen op werk.

Geen jongeren tussen wal en schip
De ontwikkeling van de jeugdwerkloosheid is een zorgpunt. In een jaar tijd is het aantal jongeren met een WW-uitkering (Wet Werkloosheidsbestrijding) sterk gestegen. In juli 2008 kregen 455 jongeren in Rijnmond een WW-uitkering dit is in een jaar tijd gestegen tot 1621 jongeren. In Rotterdam kregen per 1 augustus van dit jaar 894 jongeren een WW-uitkering. Hoewel het in absolute zin gaat om een kleine groep, onderneemt het stadsbestuur concrete maatregelen.

Wethouder Dominic Schrijer: Er vallen in Rotterdam geen jongeren tussen wal en schip. De Rotterdamse ROCs hebben de afgelopen maanden alle schoolverlaters benaderd en geadviseerd door te leren. De ROCs ontvangen van de gemeente (voor)financiering voor de instroom van 2.000 extra leerlingen op opleidingen, waarmee zij op de arbeidsmarkt nog terechtkunnen. Jongeren die in het najaar nog niet aan het werk zijn of op school zitten, worden actief benaderd met ondersteuning en zonodig een leerwerkaanbod. Met het bedrijfsleven in Rotterdam zijn in het Akkoord van Rotterdam concrete afspraken gemaakt over ruim 1000 extra leerwerkbanen.

Sinds het afgelopen najaar van vorig jaar wordt de economische crisis in Nederland zichtbaar in cijfers. De economie krimpt, het aantal banen neemt af en het aantal mensen met een WW-uitkering stijgt. In Rotterdam steeg de werkgelegenheid in de sectoren onderwijs en gezondsheidszorg met respectievelijk +2,4% en +2,8%. In de transportsector (-2,9%) en het bank- en verzekeringswezen (-6,0%) daalde de werkgelegenheid het sterkst. Per saldo bleef het aantal banen in Rotterdam nagenoeg stabiel (-0,1%). Niettemin verwacht verwacht het UWV/Werkbedrijf voor de regio Rijnmond (inclusief de Drechtsteden) een krimp van in totaal 2,4% over de jaren 2009 en 2010. Rotterdam lijkt het dan ook vooralsnog beter te doen dan de omliggende gemeenten.

Bron: Bestuursdienst, 02-09-2009