Dienstenbond CNV

Nieuws

2 september 2009

Argumenten voor zondagopening winkels in Amsterdam aperte onzin

Bestuurder CNV Handel, Fedde Monsma, keert zich fel tegen het voorstel van de Amsterdamse wethouder Asscher om de hele stad uit te roepen tot toeristisch gebied zodat alle winkels in de hoofdstad op zondag open mogen zijn. De vakbondsman maakt zich zorgen om de kleine ondernemers en de werknemers die hiervan de dupe zullen zijn.

Met het voorstel om de hele stad uit te roepen tot toeristisch gebied, houdt wethouder Lodewijk Asscher (economische zaken) zich niet aan de wet.''De wetgeving is klip en klaar: alleen waar veel toeristen komen, mogen de winkels elke zondag open. Maar ik daag Asscher uit om drie toeristische trekpleisters in Amsterdam-Noord of Zuidoost te noemen'', aldus Monsma tegenover het ANP.

Monsma zegt zich zorgen te maken om de kleine ondernemers in de hoofdstad. ''De grote winkels kunnen het zich permitteren om open te zijn, maar kleinere ondernemers kost het alleen maar geld. Mensen kunnen hun euro op elke dag van de week uitgeven, maar ze kunnen hem maar een keer besteden. Zondags open zijn levert dus niet meer omzet op.''

Ook maakt de vakbond zich zorgen om de werknemers. Veel medewerkers die op zondag zullen werken, zijn jongeren met een tijdelijke bijbaan. Monsma: ''Er is dus geen sprake van structurele arbeid.''Bovendien zijn de plannen van Asscher volgens Monsma prematuur, omdat een wetswijziging in de maak is die het openstellen van winkels onder een toeristisch regime mogelijk gaat beperken.