TenneT


Aanleg kabels onder Nieuwe Waterweg

02-09-2009 TenneT is begonnen met het aanpassen van de onderwaterkruising onder het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg. Deze twee kilometer lange verbinding onder het water door wordt komende periode omgebouwd tot een 380kV-verbinding. De werkzaamheden moeten begin 2010 zijn voltooid.

In 2004 hebben al boringen onder het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg plaatsgevonden en is al een 150kV-verbinding in gebruik genomen. Deze wordt komende periode omgebouwd tot een 380kV verbinding. De kabels die onder het water doorgaan hebben een lengte van in totaal meer dan twee kilometer. De kabels onder het Calandkanaal zijn 850 meter lang, de verbinding onder de nieuwe Waterweg heeft een lengte van 1350 meter.

Randstad380kV
De huidige werkzaamheden vormen onderdeel van de aanleg van een geheel nieuwe 380kV-hoogspanningsverbinding door de Randstad. Hiervoor wordt de komende jaren tussen Wateringen en Beverwijk een geheel nieuwe verbinding aangelegd. Verder worden enkele bestaande hoogspanningsverbindingen, zoals tussen Hoek van Holland en Wateringen, aangepast zodat er 380.000 volt over kan worden getransporteerd.

De nieuwe verbinding door de Randstad is nodig, omdat de vraag naar transport van elektriciteit in de Randstad de komende jaren flink zal toenemen. Woningbouw, vestiging van nieuwe bedrijven, ontwikkelingen in de ICT-sector, moderne productiemethoden in de glastuinbouw en toenemend gebruik van huishoudelijke apparaten, zijn ontwikkelingen die leiden tot een toename in het elektriciteitsverbruik. Verder worden er diverse energiecentrales ontwikkeld op Maasvlakte en wordt de kabel naar Engels (BritNed) aangelegd.

Kijk voor meer informatie op: www.randstad380kv.nl