Politieacademie


Jaarwisseling blijft groot risico-evenement

Grote verschillen tussen gemeenten in urgentie en aanpak

Het aantal incidenten met de jaarwisseling blijft onverminderd hoog vergeleken met andere momenten in het jaar, ondanks grotere overheidsinspanningen en verbetering van de aanpak als gevolg van een duidelijk gegroeid bewustzijn en meer inzicht in goede werkwijzen. Hoewel de jaarwisseling 2008/ 2009 minder incidenten en minder schade kende dan de jaarwisseling van 2007/2008, is het te vroeg om te spreken over een trend. De jaarwisseling van 2007/2008 verliep bijzonder onrustig en de hoeveelheid incidenten bij 2008/2009 ligt op hetzelfde niveau als de jaren ervoor. Het gegroeide bewustzijn en de verbetering van de aanpak gelden niet voor alle gemeenten. Er blijken grote verschillen tussen gemeenten met betrekking tot de aandacht voor gelijksoortige jaarwisselingproblematiek, de formulering van de aanpak, de multidisciplinariteit van de aanpak en de toepassing van goede werkwijzen. Ook wordt er nog maar zelden een verbinding gelegd tussen de jaarwisselingproblematiek en alledaagse orde- en veiligheidsproblemen - zoals overmatig gebruik van alcohol door jongeren op het platteland, de verhouding tussen bepaalde groepen en autoriteiten en de angst voor het doen van meldingen - die ten grondslag liggen aan de onveiligheid bij de jaarwisseling. Dat concludeert lector Otto Adang van de Politieacademie in zijn onderzoek "Van Oud naar Nieuw Blijven leren van jaarwisselingen'' naar de jaarwisseling 2008/2009. Het onderzoek is inmiddels aangeboden aan Minister Ter Horst en verspreid onder politiekorpsen en Nederlandse gemeenten.

Geen nieuwe maatregelen
Adang: `Door de algemene en regionale aandacht voor de jaarwisseling is een politiek-maatschappelijk klimaat ontstaan in de sfeer van `een goede burgemeester is op de jaarwisseling voorbereid'. Dit heeft ook tot gevolg dat gemeenten die problematische jaarwisselingen teveel op zijn beloop laten, onderschatten of bagatelliseren, beginnen op te vallen.' Adang pleit niet voor nieuwe maatregelen, maar waarschuwt voor verslapping van de aandacht of het nog steeds onvoldoende investeren in een goede aanpak. Adang: "We zijn veel goede werkwijzen en lokale successen tegengekomen; daar kunnen veel gemeenten nog wat van leren. Essentieel is vooral de hantering van een meerjarenperspectief en een benadering die gericht is op een permanent leerproces. Doorgaan met de goede werkwijzen die nu bekend zijn en deze verder verbeteren en uitwisselen is relevanter dan nieuwe maatregelen verzinnen of de focus verschuiven naar een landelijke aanpak van vuurwerkoverlast. Continueren van een combinatie van preventie en repressie, specifiek gericht op hotspots en hotshots, met gebruikmaking van camera's, een lik-op-stuk benadering en schadeverhaal blijft van belang."

Afsluiting trilogie
Het onderzoek "Van Oud naar Nieuw Blijven leren van jaarwisselingen'' naar de jaarwisseling 2008/2009 vormt de afsluiting van een trilogie door het lectoraat Openbare Orde & Gevaarbeheersing van de Politieacademie en het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Directe aanleiding voor de reeks vormde de discussie die in januari 2007 ontstond over de overlast, de criminaliteit, de openbare orde verstoringen en de branden die ieder jaar weer verspreid door het land politie en hulpdiensten op de proef stellen.

Eerder verschenen "Hoezo Rustig?!" (2006/2007) en "Nederlands grootste evenement" (2007/2008). Hoezo rustig?! was de eerste landelijke studie naar het verloop van de jaarwisselingen in Nederland en ging in het bijzonder in op de aard en omvang van de criminaliteit en overlast, alsook op het beleid om deze te verminderen of te beteugelen. De jaarwisseling is simpelweg het grootste risico-evenement in ons land, zo onderstreepte de studie Nederlands grootste evenement naar het verloop van de jaarwisseling 2007-2008.

Beide eerdere onderzoeken vormden belangrijke input voor het in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2008 geschreven rapport "Een prettige jaarwisseling" van de commissie overlast jaarwisseling (`commissie de Graaf').


-----------




Politieacademie