Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Vrouwtjes zingen sexy met testosteron

25 augustus 2009

Testosteron laat vrouwelijke kanaries zingen

NWO-onderzoeker Tessa Hartog weet hoe je een vrouwelijke kanarie aan het zingen krijgt met behulp van testosteron en het eiwit BDNF. Vrouwelijke kanaries zingen normaalgesproken niet, maar met wat trucjes kan de hersenstructuur van de vrouwtjes zo veranderd worden dat ze gaan zingen. Ze kunnen zelfs sexy zingen. Hartog promoveert op 2 september aan de Vrije Universiteit.

De invloed van hormonen op de hersenen en op leer- en geheugenprocessen is complex en lastig te meten, maar zang in kanaries is een goed model om dit soort processen te analyseren. Hartog analyseerde welke stoffen een rol spelen in het zanggedrag van vrouwelijke kanaries en hoe de anatomie van hun hersenen veranderd wordt door deze stoffen.

Multifunctioneel testosteron

Uit eerdere onderzoeken was al bekend dat testosteron het zanggedrag beïnvloedt. Zo ontstaan er nieuwe neuronen (zenuwcellen) in het hersengebied dat de zang controleert. Het was echter nog onduidelijk in hoeverre andere eiwitten zoals BDNF een rol spelen. Hartog stelde vast dat BDNF de dames kon laten zingen, zelfs zonder dat de vrouwtjesvogels waren behandeld met testosteron. De combinatie van testosteron en BDNF kon er bovendien voor zorgen dat de vrouwtjes zelfs de 'sexy' zangstructuren wisten te beheersen, die normaal gereserveerd zijn voor viriele kanariemannetjes.

Opvallend is bovendien dat testosteron twee compleet van elkaar onafhankelijke effecten heeft. Het stimuleert de aanmaak en samensmelting van nieuwe neuronen in bestaande netwerken in de hersenen en het leidt tot verwijding van de bloedvaten en een veranderde anatomische structuur in het hersengebied voor zang. Het eerste effect is afhankelijk van het eiwit BDNF, maar het tweede is juist onafhankelijk van BDNF.

Hartog laat met haar resultaten zien dat veranderingen in de zenuwcellen niet alleen een fysieke verandering teweeg brengen, maar dat zij het gedrag ook echt veranderen. Tessa Hartog werpt met haar onderzoek nieuw licht op de invloed van hormonen op de hersenen en op leer- en geheugenprocessen.

Het onderzoek van Tessa Hartog werd uitgevoed met subsidie van NWO. Haar onderzoek vond plaats binnen het Open programma Solid Earth.

..............................

Meer informatie:

* Tessa Hartog (Vrije Universiteit)

* t.: 06 24 27 42 45, te_hartog@hotmail.com
* Promotiedatum: 2 september:

* Promotoren: prof. dr. M.L. Gahr en prof. dr. A.B. Brussaard

laatst gewijzigd op 25 augustus 2009