Rijksuniversiteit Groningen

Cerebral reorganization and motor imagery after flexor tendon injury

Datum: 02 september 2009

Promotie: M.W. Stenekes, 16.15 Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cerebral reorganization and motor imagery after flexor tendon injury

Promotor(s): prof.dr. T. Mulder, prof.dr. J.P.A. Nicolai, prof.dr. J.H.B. Geertzen

Faculteit: Medische Wetenschappen

Gebroken botten en kapotte pezen: gedachteoefeningen helpen bij herstel

Patiënten met een spalk om een gekwetst lichaamsdeel, bijvoorbeeld gips om een gebroken hand of voet, herstellen sneller wanneer zij gedachteoefeningen doen, concludeert promovendus Martin Stenekes.

Stenekes onderzocht de manier waarop het menselijke brein de handen aanstuurt. Hij concentreerde zich op patiënten die wegens beschadiging aan buigpezen een tijdlang een spalk aan hun hand hadden. Door zich voor te stellen dat hij zijn gespalkte hand beweegt, kan de patiënt de aansturing van de hand vanuit de hersenen op peil houden, zo blijkt uit het onderzoek. Wanneer de spalk verwijderd wordt, hoeft de patiënt de handbeweging dan minder te oefenen, en herstelt de handfunctie significant sneller. Het is aannemelijk dat ook patiënten met gipsspalken bij botbreuken en kneuzingen baat kunnen hebben bij gedachteoefeningen, stelt Stenekes.

Stenekes ontdekte ook dat in de hersenen tegengestelde bewegingen van een lichaamsdeel, namelijk buigen en strekken van de vingers, van elkaar kunnen worden onderscheiden. Twee door hem ontwikkelde handfunctietesten blijken waardevol bij het meten van de aansturing van handfunctie.

Martin Stenekes (Groningen, 1976) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Plastische Chirurgie, Revalidatiegeneeskunde, Neurologie en het Interfacultair Centrum voor Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Stenekes is in het UMCG in opleiding tot plastisch chirurg.

Laatst gewijzigd: 21 augustus 2009 11:21