Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 1 september 2009
Inburgering in Amersfoort: optimalisering en maatwerk
Oud- en nieuwkomers in Amersfoort moeten voldoende kennis hebben van de Nederlandse taal, onze samenleving en onze normen en waarden, om goed te kunnen integreren. De gemeente Amersfoort blijft werken aan een optimale uitvoering van de Wet Inburgering, waarbij maatwerk voorop staat. Net als in het verleden is daarbij geen sprake van gescheiden inburgering.
Burgemeester en wethouders van Amersfoort hebben de gemeenteraad met een raadsinformatiebrief uitvoerig geïnformeerd over de manier waarop de Wet Inburgering in Amersfoort wordt uitgevoerd. In de brief komen onder meer de voortgang van het aantal inburgeringstrajecten in de stad, de situatie van mensen die ten onrechte als inburgeringplichting zijn aangewerkt en het thema gescheiden inburgering aan bod.
"In Amersfoort willen we voor nieuwe Nederlanders de optimale voorwaarden creëren om zijn of haar emancipatie en integratie in de samenleving te bevorderen", zegt wethouder Sebastiaan van 't Erve (Integratie & Inburgering). "De Nederlandse normen en waarden zijn daarbij leidend."
Wet Inburgering
In april 2007 ging de Wet Inburgering van start. Tot juli 2009 hebben 1032 mensen een aanbod gekregen voor een inburgeringstraject. Per persoon verschilt dat traject, omdat wordt aangesloten op de vragen en mogelijkheden van de individuele inburgeraar. Inburgeringstrajecten zijn een combinatie van kennis van de nederlandse samenleving en taal en specifieke informatie over re-integratie, vrijwilligerswerk of opvoedingsondersteuning. Allerlei organisaties en instellingen zijn daarbij betrokken. Op die manier wordt de basis gelegd voor geslaagde integratie in de Nederlandse én Amersfoortse samenleving.
Aantallen
Minister Van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie) maakte vorige week bekend dat hij wil dat er meer nieuwe Nederlanders naar inburgeringscursussen gaan, omdat de beoogde aantallen niet gehaald dreigen te worden. In het huidige tempo haalt Amersfoort aan het einde van dit jaar 85 tot 90 procent van het beoogde aantal. De gemeente en de NVA (centrum voor duurzame inburgering, die zorg draagt voor de inburgeringstrajecten) blijven zoeken naar manieren om zoveel mogelijk inburgeraars te werven.
Gescheiden inburgering
De afgelopen maanden is er discussie ontstaan over gescheiden inburgering. In Amersfoort worden geen gescheiden inburgeringstrajecten aangeboden. Wel zijn er inburgeringsklassen die alleen uit mannen of vrouwen bestaan, maar dit is het gevolg van de inhoudelijke oriëntatie van een inburgeringstraject of van logistieke redenen die van invloed zijn op de samenstelling van de groep.
"Volgens de definitie van de minister kennen we in Amersfoort dus geen gescheiden inburgering, want iedereen is welkom in de groepen", zegt wethouder Van 't Erve. "Ongeacht de samenstelling van de groep staat voor ons college voorop dat tijdens de inburgering aandacht is voor de gelijke positie van mannen en vrouwen in onze samenleving. Net zoals ook de gelijkwaardigheid tussen jongeren en ouderen, allochtoon en autochtoon of homo en hetero deel uit maken van de normen die we nieuwe Nederlanders willen meegeven. Dat is de kern van inburgering."
Onterechte inburgeringplicht
De afgelopen jaren is bij sommige mensen de vraag gerezen of zij terecht onder de inburgeringplicht vallen. Het gaat bijvoorbeeld om iemand die al jaren in Nederland woont, les geeft op een middelbare school, maar niet de juiste diploma's kan overleggen. Amersfoort heeft dergelijke situaties aangekaart bij het ministerie. Minister Van der Laan maakte vorige week bekend voor dergelijke personen een regeling te willen treffen waardoor zij mogelijk niet verplicht worden om het inburgeringstraject te doorlopen.
Gemeenteraad
Op de agenda van de gemeenteraad van 8 september staat het onderwerp inburgering.
Noot voor de redactie,
Gemeente Amersfoort
Gemeente Amersfoort