Gemeente Berkelland
Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens
Drie Berkellandse vakhelden in Team Nederland voor WorldSkills in Canada
Afbeelding bij afbeelding
In de eerste week van september doen maar liefst drie Berkellandse
kandidaten mee aan WorldSkills, de `competitie voor vakmanschap' in
Calgary. Team Nederland telt 28 wedstrijdkandidaten. Onder hen Patrick
Borgelink uit Rietmolen, Jan Nevels uit Haarlo en Anne Hövels uit
Neede, als uitverkoren om aan de competitie in Canada mee te doen.
40ste WorldSkills Competitie
Van 1 tot 7 september 2009 is Calgary, Alberta, in Canada gastheer van
meer dan duizend wedstrijdkandidaten uit vijftig landen tijdens de
WorldSkills Competitie 2009. WorldSkills laat het allerbeste zien op
het gebied van vakmanschap en beroepsonderwijs. Nederland wordt
vertegenwoordigd door een team van 28 kandidaten uit verschillende
beroepscategorieën. De voorbereidingen zijn in volle gang.
Alles over Team Nederland is te volgen op de website
www.wijgaannaarcanada.nl.
Meer over WorldSkills 2009 is te vinden op www.worldskills2009.com.
Wedstrijdkandidaten
Het is 28 jonge vakhelden gelukt om een plek te veroveren in Team
Nederland. Ze zijn de winnaars van nationale vakwedstrijden. In Canada
krijgen de kandidaten vier dagen de tijd om de beste vakman/ vakvrouw
van de wereld te worden.
Team Nederland zal op woensdag 26 augustus vertrekken naar Canada. Ze
krijgen eerst drie dagen de tijd om te acclimatiseren in de omgeving
van Calgary. Hiervoor is een speciaal programma samengesteld, waar
naast ontspanning ook tijd wordt ingeruimd om toe te leven naar de
wedstrijden. Daarna reizen ze af naar de wedstrijdlocatie in
Calgary.
patrickfl.jpg
Patrick Borgelink - CNC-computergestuurd draaien
Leeftijd:
21 jaar
Specialiteit:
CNC-draaier
Woonplaats:
Rietmolen
School:
ROC van Twente
STODT Almelo, praktijkcentrum voor geavanceerde technologie
Bedrijf:
Enerpac Haaksbergen
Voorbereidingen WorldSkills:
Trainingen op school en op het bedrijf. En trainingen van Bureau TOP
en Skills Netherlands
CNC-draaien
CNC betekent 'computer numerical control', ofwel het computergestuurd
aansturen van machines. CNC-draaiers verspanen verschillende
metaalsoorten op de modernste draaimachines die ze met een
CAD-CAM-systeem programmeren aan de hand van uitgebreide tekeningen.
Voorbeelden van producten zijn onderdelen voor machines, onderdelen
voor de auto-industrie, de medische industrie en huishoudelijke
apparatuur en mallen voor allerlei producten.
janfl.jpg
Jan Nevels - Manufacturing Team Challenge
Leeftijd:
21
Specialiteiten:
Teamleader MTC. Opgaves: 3D CAD-tekenen, lassen, verspanen in lichte
vorm en coördinatie
Woonplaats:
Haarlo
School:
ROC van Twente
Bedrijf:
Safan BV Lochem
Wedstrijdervaring:
2x regionale voorrondes - goud
1x Nederlands kampioenschap Vakkanjers - goud
1x EuroSkills - goud
Voorbereidingen WorldSkills:
Acht en een halve maand dag en nacht mee bezig en veel als team
trainen
Manufacturing Team Challenge
MTC staat voor Manufacturing Team Challenge. De drie teamleden moeten
verschillende disciplines beheersen, waaronder CAD-tekenen,
elektrotechniek, CNC-verspanen, constructiebankwerken en lassen. De
teams fungeren als bedrijfjes in het klein: ze ontwerpen, calculeren
en produceren. De wedstrijdopdrachten in de MTC zijn altijd
maatschappelijk relevant en draaien om duurzaamheid en innovatie.
annefl.jpg
Anne Hövels - Restaurantservice
Leeftijd:
20
Specialiteiten:
Heeft net examen gedaan voor de opleiding tot Zelfstandig werkend
Gastvrouw aan het ROC van Twente in Almelo en werkt in Harderwijk bij
restaurant Basiliek.
Woonplaats:
Neede
School:
ROC van Twente in Almelo
MBO/HBO:
't Assink Lyceum in Eibergen in de sector 'Zorg & Welzijn'
Bedrijven:
Is begonnen als leerling bij Partycentrum 'Haantje in Neede, is daarna
naar hotel restaurant 't Hof van Gelre gegaan en hotel restaurant de
Swarte Ruijter en werkt momenteel bij restaurant Basiliek in
Harderwijk. Werd ook bekend als `jamkoningin' op de Nationale Jammarkt
in Neede.
Restaurantservice
Gastvrouwen en -heren kunnen bepaalde gerechten aanraden en
ingrediënten identificeren en uitleggen hoe bepaalde gerechten op de
menukaart worden bereid. Sommige van hen maken salades, desserts of
andere gerechten op de menukaart aan tafel.
Een interessante specialiteit is oenologische kennis, waardoor ze een
perfecte combinatie van voedsel en wijn kunnen aanraden en de keuze
kunnen uitleggen. De expertise van de sommelier wordt zeer gewaardeerd
door zowel gasten als werkgevers.
Gastvrouwen en -heren verwelkomen gasten en houden reserverings- of
wachtlijsten bij. Zij begeleiden gasten naar garderobes, toiletten of
naar een plek waar ze kunnen wachten tot hun tafel klaar is.
Trefwoorden Wedstrijd
Mutatiedatum 03/08/2009