Provincie Groningen

Restauratie monument De Toekomst kan van start 19 mei 2009

Gedeputeerde Staten van Groningen en B&W van Scheemda hebben vandaag ingestemd met subsidies voor de restauratie van de voormalige strokartonfabriek De Toekomst. Provincie en gemeente dragen elk een bedrag van 300.000 euro bij. Hiermee zijn alle voorwaarden voor de cascorestauratie van dit unieke en beeldbepalende rijksmonument ingevuld. Naar verwachting start de restauratie in september 2009. Beide colleges zijn verheugd met dit besluit. Gedeputeerde Hans Gerritsen: " Met dit unieke project geven we tevens een impuls aan de werkgelegenheid in onze provincie. De restauratie zal ook worden gebruikt voor leer- en werktrajecten. Wethouder Anne Marie Knottnerus: " Ik ben ontzettend blij dat dit cultureel erfgoed nu behouden blijft voor volgende generaties. Bovendien is het een parel in het landschap van Scheemda."

De restauratiekosten
De voormalige strokartonfabriek verkeert in zeer slechte staat. Spoedige start van de restauratie is essentieel om het rijksmonument voor de toekomst te kunnen behouden. Het spoedeisende karakter brengt hogere kosten met zich mee. Tevens is er op dit moment nog geen herbestemming voor het complex gevonden. Vanwege dit feit hebben de provincie en de gemeente besloten om in totaal 600.000 euro bij te dragen aan het financieringstekort van de cascorestauratie van 1,7 miljoen euro. De rest van dit tekort (1,1 miljoen euro) wordt opgebracht door Simon Benus Vastgoed.

De totale kosten voor de restauratie bedragen EUR 9,9 miljoen. Simon Benus Vastgoed BV draagt de totale kosten van de herinrichting en het gebruiksklaar maken van het project. Daarvan zijn de te subsidiëren kosten voor de cascorestauratie EUR 5,6 miljoen. Aan dit bedrag dragen bij : het Rijk (3,9 miljoen euro), Simon Benus (1,1 miljoen euro) en provincie en gemeente (elk 300.000 euro).

Bestemming
Tot op heden zijn er nog geen concrete plannen voor de herbestemming van De Toekomst. Door nu de restauratie te starten komt een gerestaureerd casco beschikbaar dat aantrekkelijk is voor potentiële ontwikkelaars. Een nieuwe functie en de exploitatie van De Toekomst moeten eind 2010 bekend zijn.

Bodemsanering
Het terrein om De Toekomst is vervuild met asbest. Er is een bodemsaneringsplan opgesteld. In de planning wordt de bodemsanering parallel aan de restauratie uitgevoerd.

Provincie, gemeente en Simon Benus werken samen In de afgelopen periode zijn diverse pogingen ondernomen om De Toekomst te restaureren. De voormalige strokartonfabriek De Toekomst, rijksmonument, is eigendom van Simon Benus Vastgoed B.V. Simon Benus heeft met ondersteuning van een lobby van de provincie Groningen en de gemeente Scheemda, met succes de grote Rijkssubsidie voor restauratie binnen weten te halen. Met het besluit van de beide colleges zijn nu de subsidies voor de cascorestauratie rond.

Scheemda

19 mei 2009