Ingezonden persbericht


Agenda Nicis Institute september 2009

September 2009, Den Haag
Start Master of Strategic Urban Studies
De stedelijke context kenmerkt zich door een hoge mate van sociale en economische complexiteit en meervoudigheid aan sturingselementen. Voor een (overheids-)organisatie vergt strategische opereren in deze omgeving kennis van de sociaal-economische dynamiek van steden en inzicht in de mogelijkheden om die met beleid, investeringen en vormen van samenleving te beïnvloeden ('governance'). De masteropleiding Strategic Urban Studies combineert de laatste inzichten uit de wetenschap en de praktijk van zowel economische, sociale en governance-vraagstukken rond de stad en kijkt ook nadrukkelijk naar de internationale context. De decanen zijn prof. dr. Mark van Twist (NSOB) en prof. dr. Wim Hafkamp (Nicis Institute).

11 september 2009, Utrecht
Conferentie ŽBouw aan democratie met de burgerŽ
De conferentie heeft als doel de discussie aan te gaan over de benutting van het lokale referendum. Sprekers tijdens deze dag zijn Wijnand Duyvendak (initiatiefnemer wetsvoorstel referendum), Frank Hendriks (hoogleraar bestuurskunde) en Ralph Pans (algemeen directeur VNG). Dagvoorzitter is Herman Sietsma, voorzitter van de werkgroep Stedelijk Burgerschap. Het omstreden onderwerp referendum kent voor- en tegenstanders. Het College voor Stedelijke Innovatie (CSI) van Nicis Institute onderstreepte in haar recent uitgegeven advies de voordelen, zoals de betrokkenheid van de burgers bij beleid, de vergroting van het draagvlak voor beleid, vergroting van de transparantie van beleidsargumenten doordat deze openbaar moeten worden gevoerd en het verbeteren van de kwaliteit van de besluiten. De tegenargumenten worden door CSI ontkracht, met name door de veelheid aan positieve ervaringen met lokale referenda in het buitenland. Tijdens deze bijeenkomst kunnen vertegenwoordigers van gemeentebesturen zich in een diepgaande discussie buigen over het genoemd advies.

17-18 september 2009, Den Haag
Masterclass ŽVliegwiel voor stedelijke economieŽ
Geen welvarende stedelijke economie zonder een goede werking van stedelijke en stadsgewestelijke markten. Aan welke knoppen kun je, als beleidsmaker, draaien om deze markten beter te laten functioneren. Bepalend voor de economische ontwikkelingen is ook de manier waarop steden zich positioneren in de steeds veranderende internationale netwerken. De vraag is hoe met strategisch en praktisch beleid op interlokale en internationale netwerkvorming kan worden ingespeeld. Kerndocent is prof. dr. Pieter Tordoir van de Universiteit van Amsterdam. De combinatie van theorie en praktijk staat in deze masterclass centraal.

18 september 2009, Utrecht
De proeverij, oriëntatie op het wethoudersvak
Het wethouderschap is een pittig vak. Wie er in stapt, dient zich goed voor te bereiden. om die reden organiseren Publiek Domein en Nicis Institute 'De Proeverij', een bijeenkomst waar wethouders in spe kunnen proeven van het wethoudersvak. In een informele setting vertellen ervaringsdeskundigen openhartig over het vak van wethouder, zodat men een realistisch beeld krijgt wat het wethoudersvak inhoudt en van u vraagt. Vroege aanmelders kunnen zich ook opgeven voor 'een kijkje in de keuken', een dag meelopen met een wethouder om de kneepjes van het vak af te kijken. Er is een beperkt aantal plaatsen.

23 september, Den Haag
Ondernemerschap in de wijk
Het stimuleren en ondersteunen van ondernemerschap in wijken lijkt juist in deze tijd een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling en groei van de (lokale) economie. Bedrijven in de wijk zijn echter zeer divers, zowel in aard, soort en grootte, als in de wijze waarop deze bedrijven in het vizier staan van overheden en hun partners. Niet alle landelijke economische instrumenten zijn bij iedereen voldoende bekend. Staatssecretaris Frank Heemskerk licht deze tijdens de conferentie nog eens persoonlijk toe. Tijdens deze conferentie worden twee nieuwe onderzoeken besproken, die nieuwe beleidsinzichten geven voor de ondernemer. Het congres wordt georganiseerd door Nicis Institute in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken. Doel is te inspireren, te agenderen en te committeren. Het congres is bedoeld voor bestuurders en beleidsmakers van de grote steden en het Rijk, partners als het MKB, KvK, VNO-NCW, HOGIAF en UWV. Ook andere professionals die zich bezighouden met economie in de wijk, stedelijke marktpartijen en andere relevante actoren zijn van harte welkom

24 september 2009, Den Haag
Masterclass ŽVitale coalities en vitaal burgerschapŽ De stedelijke democratie is een steeds bontere mengeling geworden van verschillende vormen van democratie, met elk eigen logicaŽs, procedures en beloftes. Tegelijkertijd klinkt een sterke roep om slagkrachtig bestuur dat in staat is om ondermeer via Žvitale coalitiesŽ met wijkbewoners en maatschappelijke partijen snel concrete vraagstukken te tackelen om bijvoorbeeld samen aan ŽkrachtwijkenŽ te werken. Tijdens deze masterclass krijgen de deelnemers, op een interactieve manier, antwoord op de vraag hoe ze als beleidsmaker effectief op deze maatschappelijke en bestuurlijke verschuivingen kunnen spelen. Deze masterclass duurt drie dagen en vindt plaats op 24 september, 15 oktober en 26 november. Kerndocent is prof. dr. Frank Hendriks van de Tilburgse school voor Politiek en Bestuur.

29 september 2009, Den Haag
Masterclass ŽDe geheimen van het BinnenhofŽ
Om de belangen van een organisatie in politiek/bestuurlijk ŽDen HaagŽof ŽBrusselŽgoed te behartigen, is het nodig dat men weet hoe beleidsvorming en besluitvorming werkt. Het is belangrijk te weten wanneer men wat tegen wie moet vertellen, bedenkt met wie men contact moet heeft, met wie men samen optrekt in het behartigen van het belang en wat de meest geschikte timing is. Deze masterclass duurt 2 dagen, en start op 29 september. Kerndocenten zijn drs. Frans van Drimmelen en drs. Eiko Smid. Deze masterclass is onder andere bedoeld voor afdelingshoofden, bestuursadviseurs en communicatieadviseurs.

30 september 2009, Tilburg
'Wijken helpen Wijken: een impuls voor de 40 en 40+ Wijken' Naast de 40 krachtwijken zijn er ook andere wijken in Nederland die te maken hebben met achterstanden op thema's als veiligheid, sociaal-economische stijging en leefomgeving. Deze 40+ wijken hebben extra aandacht en ondersteuning nodig om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren en bewoners een kans te geven op een goede toekomst. Nicis Institute organiseert samen met de gemeente Tilburg het kennisatelier 'Wijken helpen wijken'. De gemeente Tilburg kent de Wijkimpuls waarin diverse partners samen met de gemeente werken aan themaŽs als de zorg voor kinderen, onderwijs, werk en armoede. Dit kennisatelier heeft een programma met inspirerende sprekers en workshops met voorbeelden van wijkprojecten en is bedoeld voor beleidsmedewerkers en bestuurders die betrokken zijn bij de uitvoering van de wijkaanpak.


---- --