Ingezonden persbericht


Persbericht

Dordrecht, 1 september 20090
Leen en Peet!
BeverBos baby's vernoemd naar Biesboschgidsen

De in dit voorjaar geboren bevertjes in het BeverBos gaan Leen en Peet heten. Ze zijn vernoemd naar twee vrijwilligers die al meer dan twintig jaar actief zijn voor Biesboschcentrum Dordrecht.

Aanleiding voor de vernoeming is het twintigjarig jubileum van de 'Pluis- en struinavonden', die Leen Fijnekam en Peter Nienkemper al sinds de start organiseren. Pluis- en struinavonden zijn avonden waarop lezingen over de Biesbosch en de natuur worden gegeven. Al twintig jaar lang worden deze avonden van oktober tot maart elke veertien dagen in het bezoekerscentrum gehouden. Ze vormen een van de peilers van de bijscholing van de Biesboschgidsen.

Fijnekam en Nienkemper kregen tijdens een speciale bijeenkomst op 1 september uit handen van Marianne den Braven, de manager van het Biesboschcentrum, een omgeknaagd stammetje uit het BeverBos, waarop een plaatje is bevestigd met daarop de namen van de bevers en de reden van de vernoeming. In haar toespraak benadrukte Den Braven dat de vernoeming gezien moet worden als een eerbetoon aan alle gidsen die in de Biesbosch actief zijn, en aan de gidsen van de Vereniging van Vrijwilligers Hollandse Biesbosch (VVHB) in het bijzonder. Alle vaar-, wandel- en kano-excursies van het Biesboschcentrum, zo'n 300 per jaar, worden begeleid door vrijwilligers van de VVHB. Dat zijn er inmiddels meer dan zestig, waarvan tien gidsen in opleiding. Allemaal delen ze het enthousiasme voor de Biesbosch en fungeren ze als ambassadeur voor het gebied.

Leen en Peet (voluit Peter) houden zich bezig met de inhoudelijke en organisatorische invulling van de avonden en zijn daarnaast actief als natuur- en kanogids. Nienkemper is bovendien al jaren actief als bestuurslid van de vereniging, terwijl Fijnekam de grote instigator is van het Stenen Keet project. Dankzij hem is de oude griendwerkerskeet aan het Wantij een aantal jaren geleden heringericht en maakt de keet onderdeel uit van een fraai stukje griendwerk historie.


. stukje griendwerk historie.

Den Braven memoreerde dat het inhoudelijke en organisatorische werk van Nienkemper en Fijnekam niet zo soepel zou verlopen als ze niet de steun hadden van een derde gids, Leo van Niekerk. Van Niekerk beheert al twintig jaar lang de financiën voor de Pluis- en struinavonden en stelt de subsidies van het Nationaal Park en het Natuur- en Recreatieschap De Hollandse Biesbosch veilig. Want bij lezingen horen nou eenmaal onkostenvergoedingen en cadeautjes.

De bijeenkomst voor de bekendmaking van de namen was met opzet in de schemering gepland, om in het BeverBos nog een glimp van een bever te kunnen opvangen. Het enthousiasme bij de aanwezigen was groot, toen zich eerst een klein bevertje liet zien en even later vader Beert voorbij kwam zwemmen.

De 'Pluis en struinavonden' kennen een vast stramien. Een lezinggever belicht een Biesbosch- of natuuronderwerp aan de hand van geprojecteerde beelden. Fijnekam en Nienkemper stellen het programma samen, waarbij ze zelfs na 20 jaar en meer dan 200 lezingen steeds weer nieuwe lezinggevers met aansprekende onderwerpen weten te vinden. De onderwerpen variëren van exoten in de Biesbosch tot bijzondere diersoorten op Antarctica en van macro-opnamen van insecten tot mammoetvondsten in Zuid-Holland. De avonden staan open voor alle gidsen in de hele Biesbosch, maar worden vooral bezocht door leden van de VVHB, de laatste jaren gemiddeld dertig mensen per avond.

Dit voorjaar werden de medewerkers van het Biesboschcentrum verrast door de geboorte van twee bevertjes, nakomelingen van Beert en Benthe, de bevers die vorig jaar in het BeverBos werden uitgezet. Aanvankelijk waren de kleine bevers in het Biesboschcentrum op een scherm te bekijken via een infrarood camera in de beverburcht, maar al na enkele weken zocht het gezin een zomerbivak tussen het riet en nu laat de familie bever zich alleen in de schemering af en toe zien. Mede dankzij een schenking van de Dordtse beveiligingsfirma Hageman wordt er nu camera geplaatst met zicht op de waterplas in het BeverBos, zodat Leen en Peet en hun ouders regelmatig kunnen worden gespot.

Het is niet bekend of Leen en Peet mannetjes- of vrouwtjesbevers zijn. Omdat bevers geen uitwendige geslachtsorganen hebben, is hun sexe alleen vast te stellen met een röntgenfoto. Mocht in de toekomst blijken dat een of beide bevers vrouwtjes zijn, dan worden de namen veranderd in Lenie en Petra.

In de maanden september tot en met november organiseert het Biesboschcentrum bevertochten per fluisterboot. De tochten beginnen met een wandeling door het BeverBos. Meer informatie bij Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, 3313 LP Dordrecht, T 078 630 53 53, E info@biesbosch.org. /////////////////////////////////////////////////////////////////////////