Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
September 2009

Gallenboek
Overzicht van door dieren en planten veroorzaakte Nederlandse gallen

Veel planten hebben te maken met belagers, zoals galwespen, schimmels en aaltjes. Deze kunnen allerlei bizarre vergroeiingen veroorzaken, die we kennen onder de verzamelnaam gallen. Het Gallenboek brengt de meest uiteenlopende gallen gedetailleerd in beeld. Zojuist verschenen is de vierde druk van dit gerespecteerde standaardwerk uit 1946. Een belangrijk en boeiend boek voor professionals en planten- en insectenliefhebbers.

Iedereen die wel eens in het bos wandelt, komt ze vroeg of laat tegen: galappeltjes, de opvallend gekleurde knikkers op de onderkant van eikenbladeren. Gallen zijn een mysterieus en verbazingwekkend fenomeen. Galappeltjes zijn wellicht het bekendste voorbeeld, maar ook de heksenbezem in de takken van een berkenboom is een gal. Gallen zijn nieuwvormingen op planten die worden veroorzaakt door andere organismen, zoals larven van galmuggen of galwespen. Maar ook mijten, aaltjes, virussen en schimmels kunnen gallen veroorzaken, en zelfs andere zaadplanten, zoals de maretak.

Het was Willem Marius Docters van Leeuwen (1880-1960), gerenommeerd botanicus en zoöloog, die de Nederlandse gallenstudie op de kaart zette. Hij bouwde een omvangrijke gallencollectie op en schreef daar in 1946 het Gallenboek over: een werk van hoge kwaliteit en internationaal aanzien. Hans Roskam, evolutiebioloog aan de Universiteit van Leiden, stelde een kwart eeuw na het verschijnen van de derde druk een geheel herziene uitgave van het Gallenboek samen.

Om hoeveel Nederlandse soorten gaat het nu eigenlijk? 'Wat betreft veroorzakers staat de teller nu op 943, maar realiseer je dat we de afgelopen 50 jaar na de dood van Docters van Leeuwen slechts 40% hebben teruggevonden. Naar de rest wordt actief gezocht. Het aantal gallen schatten we nu op ongeveer 1600', vertelt Hans Roskam.

Het nieuwe Gallenboek is het meest complete en overzichtelijke boek dat ooit over de Nederlandse gallen is verschenen. Het is niet alleen een grondige determinatiegids, maar ook een boeiend naslagwerk over dit intrigerende en weinig bekende natuurfenomeen.

Deze vierde druk legt de nadruk op de determinatietabellen met de bijbehorende heldere zwart-wittekeningen. De sleutels zijn overzichtelijk en gebruiksvriendelijk ingedeeld, met de gallen gerangschikt naar waardplant. Algemene hoofdstukken geven heldere achtergrondinformatie over gallen, met een uitgebreid overzicht van de verschillende groepen galvormers. Het boek bevat tevens een uitgebreid register van zowel waardplanten als galvormers. Ook is er een kleurenkatern waar een aanzienlijk aantal gallen en hun galvormers op een aantrekkelijke wijze zijn afgebeeld.

Deze nieuwe uitgave is geheel geactualiseerd. Ook de vele nieuwe, galvormende soorten die zich recent door klimaatverandering in Nederland hebben gevestigd, zijn erin opgenomen. Waar nodig is het boek juist beknopter gemaakt met het oog op het gebruiksgemak, ook in het veld. Het nieuwe Gallenboek is daarmee een onmisbaar standaardwerk voor specialisten en veldbiologen, maar zeker ook voor planten- en insectenliefhebbers.

Gallenboek

Overzicht van door dieren en planten veroorzaakte Nederlandse gallen Auteurs: W.M. Docters van Leeuwen; herzien en bewerkt door J.C. Roskam Illustraties: Han Alta en Michael Bloxham Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 352 p.,17 x 14 cm, genaaid gebonden, full colour met bijna 600 zwart wit pentekeningen ISBN: 978 90 5011 295 6
Prijs: ¤ 49,95

()




Ingezonden persbericht