Ingezonden persbericht


|Persbericht                                                               |
|Amsterdam, 1 september 2009                                               |
Particuliere belegger koopt veel huurwoningen in

De beleggingsmarkt voor huurwoningen houdt tot nu toe goed stand. Het aandeel woningen in het totale beleggingsvolume was (gemeten vanaf begin deze eeuw) niet eerder zo groot. In de eerste helft van 2009 is voor bijna EUR 400 miljoen*) aan huurwoningen verkocht aan voornamelijk particuliere beleggers, aldus vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff. Aan de verkopende kant waren vooral pensioenfondsen actief als Vesteda, SBZ en Progress. Eddy Halter van DTZ Zadelhoff: "Op dit moment zitten nog veel transacties in de pijplijn. Wij verwachten daarom dat het totale investeringsvolume voor 2009 uitkomt op een vergelijkbaar niveau als ultimo 2008. Toen werd voor circa EUR 900 miljoen*) van eigenaar gewisseld."

Deze cijfers tonen aan dat de markt voor woningbeleggingen minder gebukt gaat onder de marktomstandigheden dan andere segmenten binnen de vastgoedbeleggingsmarkt. Halter: "Huurwoningen worden, zelfs in de huidige laagconjunctuur, gezien als een relatief veilige en waardevaste investering."

Pensioenfondsen hebben veel huurwoningen in de verkoop, die vaak worden gekocht door particuliere beleggers. Dit zorgt - ondanks de economische situatie - voor dynamiek in deze markt. Halter: "De hoge activiteit op deze markt komt onder meer voort uit gewijzigd beleid bij institutionele beleggers. Door de kredietcrisis is hun liquiditeitspositie aangetast en zijn ze, door de gedaalde aandelenkoersen, relatief overwogen geraakt in vastgoed. Bovendien wordt het vastgoed bij deze fondsen in toenemende mate op afstand geplaatst. Men verkoopt (woon)gebouwen en vervangt deze door vastgoedaandelen."

Aan de koopzijde van de markt zijn veel particuliere beleggers - en in mindere mate corporaties - actief die nog steeds graag huurwoningen verwerven. "Zij treffen daarbij aantrekkelijke prijsniveaus aan die zo'n 10 tot 15% lager liggen dan een jaar geleden. Hogere discounts tot zelfs 20 à 30% komen voor in gevallen waar de verkoop een meer gedwongen karakter heeft. Vooral middelgrote laagbouwcomplexen, gebouwd na 1980, zijn nog steeds populair", aldus Halter.

Corporaties nemen een aparte positie in de markt in. Enerzijds hebben zij te maken met liquiditeitsproblemen als gevolg van verplichte vennootschapsbelasting, afnemende individuele woningverkopen en Vogelaarheffingen. Hierdoor zijn zij gedwongen om hun vastgoedbezit complexgewijs te verkopen. Andere corporaties zien juist nu kansen in de markt en kopen woningcomplexen aan. Het Wooninvesteringsfonds is in deze sector de meest actieve koper.

De wijze van verkopen is sterk gewijzigd. De afgelopen jaren werden woningcomplexen voornamelijk door middel van openbare veilingen (zogenaamde tenders) op de markt aangeboden. Kopers wensen in de huidige markt niet meer aan dergelijke procedures mee te doen. De verkopen vinden dan ook in toenemende mate onderhands plaats waarbij voornamelijk lokaal actieve woningbeleggers actief door verkopende partijen worden benaderd.

|

Ingezonden persbericht