Nederlandse Islamitische Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 1 september 2009

19.00-21.00 uur
Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam. Presentatie: Hatice Kursun


---
Onze hoofdgast is Rotterdammer en raadslid voor de PvdA in die stad Fouad El Haji. El Haji kwam vorig jaar in het nieuws na vermeende spionageactiviteiten van de Marokkaanse overheid in Nederland. Sindsdien is hij een bekend figuur in de media, waarin hij meerdere keren zijn zorgen uitsprak over de bemoeizucht van de Marokkaanse overheid. Ook maakt El Haji zich zorgen over het feit dat steeds meer moslims weglopen bij zijn geliefde partij. Hij vindt het zijn kerntaak om moslims bij de PvdA te houden. Met het onderzoek wil Sijpesteijn de verspreiding van het Arabisch in Egypte in kaart brengen. Het gebruik van het Arabisch liep niet helemaal synchroon met de islamisering van Egypte. Het Arabisch werd als taal vrijwel kort na de verovering door Arabische/islamitische legers gebruikt, terwijl de bevolking pas in de 14e eeuw in meerderheid moslim was. Sijpesteijn: 'Men denkt vaak dat de veroveraars met de koran in de ene hand en het zwaard in de ander de islam verspreidden, maar lange tijd interesseerde het de heersers niet wat de mensen geloofden. Op vele terreinen betekende de komst van moslims helemaal geen waterscheiding.'

lees minder

In de islamitische canon vertelt Muzeyyen Demirel van de Alevitische vereniging HAKDER, welke boek volgens haar thuishoort in de Nederlandse boekenkast en eigenlijk door iedereen gelezen zou moeten worden.

Tijdens deze heilige maand Ramadan kiest een gast een lievelingsvers uit de Koran, die past bij de maand Ramadan en voor de gast van grote betekenis is. Fatima-Zohra Hadjar-Herfst, jongerenwerkster in Amsterdam heeft vers 109 Soerat al-Kafiroen uitgezocht als haar ramadanboodschap.

De Nederlandse Moslim Partij (NMP), die opgericht is in 2007, doet volgend jaar in tenminste een vijftal gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. In de toekomst wil deze partij zich ook landelijk manifesteren. Volgens voorzitter Hennie Kreeft moet de NMP hét tegengeluid vormen in een tijd van islam-bashing.

In De Kwestie van de Week staat Libië centraal. Midden Oostendeskundige Robert Soeterik gaat het hebben over de Lockerbie-affaire. Daarnaast is het ook exact veertig jaar geleden dat de Libische leider Khadaffi aan de macht kwam.

lees minder

lees minder

De Engelse versie heet ook wel Mohammed, Messenger of God. Maker en regisseur van de film, Moustapaha Akkad, komt uit Syrie en hij is door een aanslag van Al Qaeda in 2005 om het leven gekomen in Jordanie. Libie vormde de locatie waar de film werd opgenomen. Men is bezig aan een remake van deze controversiele klassieker. De Engelstalige versie heeft de gemoederen bezig gehouden in de islamitische wereld vanwege de mogelijke portrettering van de grondlegger van de islam en met niet-moslims als Anthony Quinn (in hoofdrol oom Mohammed, Hamza) in de cast. Het orthodox-islamitische verhaal is schijnbaar glashelder. De Koran is in 23 jaar geopenbaard aan profeet Mohammed. Na diens dood stichtten zijn aanhangers en wereldrijk. Veel westerse islamologen volgen die visie eerbiedig. Maar vakgenoten betwijfelen dit scenario. Deze revisionisten baseren zich op de vroegste koranhandschriften en archeologisch materiaal. Zij willen ook de methoden gebruiken zoals bij Bijbelonderzoek gedaan wordt, gebaseerd op wetenschappelijke toetsing los van geloofsovertuiging. Dat stuit op veel verzet in de islamitische wereld. Er is een pijnlijk gemis aan een etymologisch woordenboek van het Arabisch. Zij organiseerde afgelopen weeekend de conferentie 'Eerlijke kansen op de arbeidsmarkt' dat in het teken stond van bestrijding van discriminatie van moslima's en dan vooral discriminatie van de hoofddoek. De hoofddoekbrigade wijst de slachtofferrol af en wil discriminatie vooral tegengaan door het gesprek aan te gaan met werkgevers.Ook werd de eerste Hoofddoekprijs uitgereikt aan een bedrijf dat zich wel heeft ingezet voor de maatschappelijke acceptatie van de hoofddoek op de werkvloer. Paneldiscussie islamisering van de politiek: Politici worden geïslamiseerd, ook al hebben issues niets met de islam te maken. Een aantal raadsleden van Marokkaanse komaf wil dat de PvdA zich voortaan verre houdt van geloof. Salima Behaj, D'66- raadslid in Rotterdam, Mostapha El Madkouri, PvdA-raadslid Almere en hoofdgast Fouad El Haji gaan met elkaar in debat.

Live muziek: door de Turks Nederlandse groep HAVAN, gevormd rond de Turkse Ud- speler Mehmet Polat. Een mix van oriëntaalse klanken en westerse instrumenten als harp en cello. Een rondreis door muziekstijlen van de Balkan, Turkije en het Midden-Oosten.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl




Nederlandse Islamitische Omroep