D66

dinsdag 1 september 2009

Universiteiten, laat zien wat je waard bent!

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold roept de universitaire gemeenschap in Nederland op duidelijker te laten zien wat haar belang is. Pechtold deed dat bij de opening van het academisch jaar van de Universiteit Leiden. Wanneer academici hun nut en noodzaak laten zien en daarmee het hart van de samenleving veroveren, kan vol ingezet worden op investeringen in kennis, onderwijs en onderzoek. Want waar andere landen hun uitgaven daarvoor verhogen, blijft Nederland dramatisch achter. Investeren in kennis is dé oplossing voor de grote vraagstukken van deze tijd, aldus Pechtold. Investeringen in onderwijs zijn één op één verbonden met investeringen in onze economie

Ambities

Pechtold: Voor academici is het van belang om steun te verwerven in politiek en samenleving, om zo het geld en de middelen te krijgen waarmee ambities verwezenlijkt kunnen worden. Ik ben zo vrij te constateren dat zij daar in de afgelopen jaren niet zo succesvol in zijn geweest. Immers, het budget voor onderwijs en onderzoek kalft in ons land langzaam af, terwijl het aantal studenten zeker dit jaar flink toeneemt. In het crisispakket van het kabinet kreeg de bouwsector 2,5 miljard euro, terwijl aan onderwijs en kennis 0 eurocent werd uitgegeven. Pechtold: Omliggende landen als Denemarken en Duitsland hebben wel miljarden extra geïnvesteerd. Waar blijft Nederland kennisland?

Cruciale keuze

In hun strijd om meer middelen vinden de universiteiten D66 aan hun zijde. Volgens de sociaal-liberalen staat ons land voor een cruciale keuze: gaan we voluit voor vernieuwing of menen we dat we het wel wat kalmer aan mogen doen. Pechtold: Ambiëren we een vooruitstrevende positie in de wereldeconomie? Willen we talenten van over de hele wereld aantrekken? Waardoor bedrijven zich hier ook graag willen vestigen? Het antwoord hierop zou een volmondig ja moeten zijn. Want als we vitaler uit de crisis willen komen, is er geen ontkomen aan: kennis is de enige basis waarop wij op langere termijn door de crisis heen onze concurrentiekracht kunnen behouden en versterken.

Menselijke kapitaal

Pechtold meent dat er geen betere tijd is dan nu om de financiële omslag te maken. Daarvoor zijn grootschalige, langjarige investeringen in kennis nodig. Pechtold erkent dat overheidsgeld schaars is en de staatsschuld al ongekend hoog. Hij pleit daarom voor een grondige heroriëntatie van onze overheidsuitgaven. Die was toch al nodig, maar nu is hét moment. Voor hervorming van stelsels arbeidsmarkt, woningmarkt, pensioenen waarvan de financiële én maatschappelijke houdbaarheidsdatum al lang verstreken is. Dat schept ruimte voor echte keuzes. Keuzes in menselijk kapitaal. We moeten kennisinvesteringen gaan bestempelen als hors concours, onaantastbaar in goede en slechte tijden. En belangrijk: over kabinetsgrenzen heen.

Belangrijke grondstof

Pechtold benadruk nog maar eens het belang van investeringen in onderwijs en onderzoek: Kennis is de belangrijkste grondstof voor een stevig fundament onder onze samenleving. Kennis verhoogt de productiviteit in een periode van teruglopende arbeidsparticipatie. Kennis geeft je een leven lang kansen je aan te passen in een snel veranderende wereld. Met voldoende kennis kun je juist uitstijgen boven de grijze middelmaat, in plaats van die tot ideaal te verheffen, zoals dit kabinet doet. Dat vraagt om investeringen.