Somalië in crisis
31 augustus 2009, New York, Verenigde Staten - Door gewelddadige conflicten is de situatie in Somalië zeer bedreigend voor kinderen en families. UNICEF wordt door aanhoudend geweld belemmerd in haar pogingen de constante ondervoeding te doorbreken. De humanitaire situatie bereikt het ergste niveau in twintig jaar, zo concludeert de Voedsel Veiligheid en Voeding Analyse Eenheid (Food Security and Nutrition Analysis Unit) van de Verenigde Naties.

Meer dan de helft van de mensen in Somalië is afhankelijk van humanitaire hulp en een op de vijf kinderen is acuut ondervoed. Door recente oorlogvoering in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, is de situatie geëscaleerd. Bijna 1,5 miljoen mensen zijn ontheemd en nog eens 1,4 miljoen hebben voedselhulp nodig door aanhoudende droogte.

Noodhulp belemmerd
Directe hulp is geboden, maar door het geweld is dit erg moeilijk. "We moeten rekening houden met de veiligheid van ons personeel én goederen," aldus Rozanne Chorlton, UNICEF's directeur in Somalië. "Alle goederen moeten zonder tussenopslag worden vervoerd, wat het alleen maar moeilijker maakt."

Vorige week is een opslagplaats van het Wereld Voedsel Programma (WFP) geplunderd, waar goederen van UNICEF lagen. In mei werd ook al een vestiging van UNICEF geplunderd.

UNICEF richt zich op het nieuwe schooljaar Troepen van de Verenigde Naties en Afrikaanse Unie proberen de situatie in Somalië te stabiliseren. Iedere maand krijgen 82.000 kinderen bijvoeding, aldus Chorlton.

UNICEF richt zich nu vooral op het nieuwe schooljaar. Door de crisis is het nog maar de vraag of de scholen in september weer van start kunnen gaan.