Werkbezoek Meatless: een lekkere en duurzame innovatie
Nieuwsbericht | 01-09-2009
"Een smaakvolle combinatie!", zo betitelde minister Gerda Verburg van
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het innovatieve product
Meatlight. Een nieuw product waarin vlees gedeeltelijk is vervangen
door granen.
Meatlight is een product van het bedrijf Meatless uit Goes, dat de
minister afgelopen maandag, 31 augustus, bezocht. De minister prees
het initiatief dat goed aansluit op het beleid uit de nota Duurzaam
voedsel. In deze nota wordt gestreefd naar het verduurzamen van
voedsel, zowel door producten als consumenten. "Wereldwijd staan we
voor een enorme uitdaging om voldoende voedsel te produceren.
Initiatieven als deze juich ik daarom enorm toe! Want het zorgt voor
een lekkere, gezondere én duurzame verbreding van het assortiment in
het supermarktschap. Ik hoop dat het experiment slaagt en dat dit een
stimulans is voor andere bedrijven", aldus de minister.
Minister Verburg bezoekt een Agrimarkt-supermarkt
Verburg bezocht de productielijn die momenteel circa 800 kilo Meatless
per uur produceert. In 2010 komt er een tweede productielijn met een
grotere capaciteit bij. Daarna bezocht de minister ook één van de vijf
Agrimarkt-supermarkten waar het vleesproduct momenteel als pilot te
koop is. De pilot duurt ongeveer een half jaar. In de pilot werkt de
hele regionale keten nauw samen. Het doel is om meer inzicht te
krijgen in wat consumenten van het product vinden. Het LEI Wageningen
URdoet hiernaar onderzoek tijdens de pilotfase. Agrimarkt biedt nu,
naast het gangbare vleesassortiment, magere hamburgers, magere
rundersaucijzen en mager rundergehakt aan waarin 20% vlees vervangen
is door granen. Hiermee wordt een vetreductie van zo'n 50% bereikt.
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit