RET

OV-verbod op lijn 23 vanaf 1 september

25 augustus 2009
Op maandag 24 augustus hebben burgemeester A. Aboutaleb, dhr. P.G. Peters (Algemeen Directeur RET), H. de Jong, (Directeur Regiopolitie Rotterdam Rijnmond), mr. H.C.D. Korvinus (Hoofdofficier van Justitie) en de heer M. Staat (Directeur G4S), het convenant voor het OV-verbod op tramlijn 23 ondertekend. Het convenant gaat op 1 september in.

OV-verbod
Tramreizigers die zich misdragen op tramlijn 23 kunnen vanaf 1 september een OV-verbod krijgen. Ze mogen dan maximaal twee maanden lang niet met lijn 23 reizen. Vooral âoudere jongerenâ zorgen vaak voor overlast op de lijn. De RET heeft vaak te maken met reizigers die zorgen voor overlast en RET-personeel en andere reizigers lastigvallen. Het ov-verbod op lijn 23 geldt alleen voor de zuidelijke kant van de stad.

Hoe werkt het OV-verbod

- RET personeel constateert OV-verbodwaardige overtreding (bestuurder/conducteur)

- RET personeel schakelt noodassistentie in (politie en controleurs)
- Aanhouding

- Verdachte wordt meegenomen naar politiebureau voor verhoor
- In overleg met politie bepaalt sectiechef veiligheid RET of OV-verbod wordt
opgelegd

- Overtreder wordt op foto gezet

- Binnen 24 uur is foto en personalia overtreder bekend bij personeel lijn 23.

Geslaagde proef op tramlijn 2
De RET voerde samen met politie, justitie en gemeente het ov-verbod vorig jaar juni in voor raddraaiers op tramlijn 2. Op deze lijn had de RET te kampen met overlast van scholieren. Uit de evaluatie blijkt dat agressie, vernielingen en bedreigingen zijn afgenomen. Het ov-verbod op lijn 2 blijft dan ook gehandhaafd.