Kinderen slechter af?

Amsterdam, 31 augustus 2009

Kinderen zijn in de toekomst economisch niet beter af dan hun ouders, denken respondenten. Dat zou in vredestijd uitzonderlijk zijn en is te pessimistisch. Wel drukt de vergrijzing de komende decennia de economische groei.

De jeugd heeft de toekomst, luidt het gezegde. Toch ziet niet iedereen die toekomst zonnig in, zo blijkt uit ING Vraag van Vandaag. Ruim de helft (56%) van de 59.500 respondenten op vrijdag verwacht dat de meeste kinderen straks economisch niet beter af zullen zijn dan hun ouders. Een kleine drie op de tien (27%) denkt juist wel dat de kinderen van nu er straks economisch beter voor zullen staan. Een op de zes (17%) heeft geen mening. Het sentiment is opvallend negatief.

Economische groei van alle tijden

Het is in het verleden namelijk nogal zeldzaam geweest dat het inkomen per hoofd van de bevolking over een periode van twintig jaar of langer kromp. Na de Gouden Eeuw ging het in Nederland economisch achteruit. In de laatste tweehonderd jaar hebben alleen de Eerste en Tweede Wereldoorlog de inkomensgroei van twintig jaar of meer tenietgedaan. Zo'n lange periode van stilstand of zelfs achteruitgang zou in vredestijd uniek zijn. Het ING Economisch Bureau verwacht dan ook niet dat dit zal gebeuren. Mogelijk laten respondenten zich sterk beïnvloeden door de huidige economische situatie. Een andere mogelijkheid is dat zij zich druk over de lasten van unieke verschijnselen die de komende decennia spelen zoals vergrijzing en klimaatverandering.

Tragere economie

De economie groeit de komende decennia minder hard dan we gewend zijn. Dat verwachten de 36.300 respondenten op de ING Vraag van Vandaag van zaterdag. De helft (51%) van de respondenten denkt dat de economische groei zal achterblijven, terwijl 23% verwacht dat we het groeitempo van de laatste twintig jaar zullen handhaven. Een op de zes (16%) respondenten voorziet een versnelling van de groei. Per saldo is de stemming dat de economische groei lager zal uitvallen dan het gemiddelde van 2,8% in de laatste 20 jaar. Alleen al de vergrijzing maakt dat aannemelijk. De afgelopen 20 jaar groeide de potentiële beroepsbevolking jaarlijks met gemiddeld 0,6%. De economie kon daardoor extra hard groeien: met meer handen valt meer te maken. Tussen nu en 2030 slinkt het arbeidspotentieel juist met gemiddeld 0,25% per jaar.

Prijsstijgingen iets hoger

Over de stijging van de prijzen zijn de respondenten niet echt uitgesproken, blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van zondag. Van de 35.100 respondenten verwacht ruim een derde (36%) grotere prijsstijgingen tot 2030. Een iets kleinere groep (34%) denkt dat de toekomstige inflatie niet zal afwijken van het verleden. Ruim een op de vijf (21%) verwacht dat de prijzen minder hard omhoog zullen gaan. Per saldo zien respondenten een prijsstijging die iets hoger is dan het gemiddelde in de afgelopen twintig jaar.

© 2009 ING Economisch Bureau