Gemeente Stein
Steinerbos persverklaring rekenkamer
De Rekenkamercommissie heeft kennisgenomen van de reacties en suggesties in de pers naar aanleiding van de presentatie van het onderzoeksrapport over het Steinerbos. Via dit persbericht wenst de rekenkamercommissie daarop te reageren.
De gemeenteraad van Stein heeft in 2005 de Verordening op de Rekenkamercommissie Stein 2006 vastgesteld. In artikel 11 van die verordening is het volgende lid (nr. 5 ) opgenomen : "De commissie vergadert in beslotenheid, haar rapporten zijn openbaar. Op grond van de belangen genoemd in artikel 10 van de Wet openbaarheid van Bestuur kan de commissie rapporten die aan de raad worden voorgelegd of gedeelten daarvan als geheim aanmerken". De rekenkamercommissie heeft derhalve een door de raad vastgesteld recht om een hoofdstuk van een rapport als geheim aan te merken. De rekenkamercommissie Stein heeft bij haar rapportage over het Steinerbos voor het eerst van dat recht gebruik gemaakt. De raad mag uiteraard een andere afweging maken dan de Rekenkamercommissie, dat is zijn goed recht. Maar het is wel verbazingwekkend dat de raad de rekenkamercommissie gelijk 'aanvalt' zodra van dat recht gebruik gemaakt wordt.
De rekenkamercommissie benadrukt dat ze volstrekt uit eigen beweging heeft besloten tot geheimhouding van hoofdstuk 9. De gedachtevorming daarover begon al vanaf het moment dat eerste concepten van het rapport binnen de rekenkamercommissie werden besproken. Het besluit tot geheimhouding berust, naast het al eerder vermelde belang van het noodzakelijke verbeterproces en de mogelijke verhindering ervan door openbaarmaking van hoofdstuk 9, op de overweging om onevenredige benadeling van personen te voorkomen. Dat geldt met name voor de in het hoofdstuk genoemde ambtenaren. Door beschikbaarstelling van dat hoofdstuk onder geheimhouding heeft de rekenkamercommissie de raad niettemin de door hem gevraagde informatie verschaft. Voorts wil de rekenkamercommissie nog benadrukken dat er door geheimhouding van hoofdstuk 9 aan de openbaarheid geen feiten zijn onthouden. Alle feiten die het onderzoek heeft opgeleverd zijn in het openbare deel van het rapport opgenomen. De rekenkamercommissie is dan ook van mening dat geheel voldaan is aan de onderzoeksopdracht van de raad. Alle onderzoeksvragen zijn beantwoord en via de rapportage aan de raad aangeboden.
De rekenkamercommissie wenst ook nog te reageren op de in de pers opgenomen bewering dat het rapport al weken in het gemeentehuis " rondzwerft". Op 10 augustus is het concept-rapport aan het college, conform de verplichting op basis van de verordening, aangeboden in het kader van de bestuurlijke hoor- en wederhoor. Dat is in rekenkamerland een volstrekt gebruikelijke procedure. Ook is alom bekend dat een concept-rapport van een rekenkamercommissie vertrouwelijk is tot aan het moment van publicatie. Dat het rapport in die fase dan toch bij de pers terecht kan komen vindt de commissie ongepast.
De Rekenkamercommissie Stein heeft op 27 augustus haar rapport over het Steinerbos gepubliceerd. Weloverwogen heeft ze, zoals hiervoor uiteengezet, besloten om het hoofdstuk over verwijtbaarheid als geheim aan te merken. Nu inmiddels het hoofdstuk via de pers in de openbaarheid is gebracht kan verdere formele geheimhouding niet meer aan de orde zijn; de basis voor de geheimhoudingsplicht is immers ontvallen. Dat is de reden waarom de rekenkamercommissie het hoofdstuk nu vrijgeeft. Dat doet zij dus, zoals hierboven ook al uitgelegd, niet vanwege de vanuit de raad uitgeoefende druk om tot openbaarmaking over te gaan.
De aan de raad opgelegde geheimhouding voor hoofdstuk 9 vervalt per 30-8-2009 bij het verzenden van dit persbericht.
De Rekenkamercommissie Stein, 30-8-2009