Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Buitenspel: Danny Hoekman en de gevolgen van de doodschop
Unieke rechtszaak na twintig jaar afgerond: 'Schade kan oplopen tot vijftig miljoen euro in Nederlands voetbal'
Amsterdam, 31 augustus 2009 - Het boek Buitenspel. Danny Hoekman: de prijs van de doodschop van sportliefhebber en schrijver Jan Brouwer de Koning gaat over de geruchtmakende zaak Hoekman. Nijmegenaar Danny Hoekman, de veelbelovende linksbuiten van onder andere NEC en Roda JC, werd op 15 april 1987 onderuit gehaald door de keeper van tegenstander FC Utrecht. Kort voor zijn internationale doorbraak bij het Nederlands elftal. Met een kamikazeactie verbrijzelde Jan-Willem van Ede de knie én de carrière van Hoekman.
De gevolgen voor Hoekman waren ingrijpend. Anderhalf jaar was hij bezig te revalideren. Daarna keerde hij terug op de velden, speelde zelfs nog in Engeland voor Manchester City, maar tot zijn frustratie haalde hij zijn oude niveau nooit meer. De verbrijzelde knie beïnvloedde Hoekmans verdere loopbaan en leven. Niet alleen door de pijn die Hoekman moest en moet verdragen, ook de frustratie dat zijn carrière anders verliep dan op basis van zijn kwaliteiten mogelijk was geweest. 'Dat toekomstbeeld was van het ene op het andere moment weggevallen. Ik voetbalde wel weer, maar het werd nooit meer zoals het was en ik speelde altijd met pijn,' zegt Hoekman hierover tegen auteur Jan Brouwer de Koning.
Hoekman spande een rechtszaak aan tegen Van Ede, de keeper die hem de doodschop gaf, en diens club, FC Utrecht. Een unicum in de voetbalwereld. Hij eiste een schadevergoeding. Pas onlangs - meer dan twintig jaar na het incident - is de zaak Hoekman helemaal afgerond. De rechter stelde Hoekman in het gelijk en FC Utrecht kon een eis tot het betalen van een (forse) schadevergoeding verwachten. Schade-experts berekenden dat Hoekman 12 miljoen euro zou zijn misgelopen aan gederfde inkomsten. Als FC Utrecht dit bedrag had moeten uitkeren, zou de club op de fles zijn gegaan. Hoekman nam genoegen met minder. Hij realiseert zich hierdoor dat fysiek geweld grote gevolgen kan hebben voor het voetbal. Voor clubs, voor investeerders, voetbalmakelaars en voor spelers. 'Er kunnen clubs aan failliet gaan.'
In bredere context gaat dit boek daarom ook over gevolgen van fysiek geweld in voetbalwedstrijden voor de sport zelf. Nu er jurisprudentie is, hoopt Hoekman dat voetbalbonden, clubs, spelers en trainers zich realiseren dat een doodschop enorme gevolgen kan hebben voor het slachtoffer zelf en voor de voetballerij in het algemeen. Hoekman: 'In het huidige voetbal kan een zaak als ik heb meegemaakt al gauw leiden tot een schadeclaim van 50 miljoen euro. Dan heb ik het over Nederland. In het buitenland kan dat tot bedragen leiden die geen club kan betalen, laat staan dat een verzekeringsmaatschappij deze wil vergoeden. Iets waar de voetballerij bij stil moet gaan staan. Als dit boek bijdraagt aan minder onrechtmatige aanslagen op voetballers en dus aan fraaier voetbal, dan zou dat natuurlijk helemaal mooi zijn. Dan zullen leuke, snelle en attractieve voetballers langer te bewonderen zijn op het veld.'
Voor Buitenspel voerde Jan Brouwer de Koning tientallen gesprekken met Danny Hoekman en zijn advocaat. Daarnaast had Brouwer de Koning exclusieve toegang tot de processtukken van de zaak Hoekman en unieke documentatie. Het resultaat is een boek dat een levendig beeld schept van de rechtszaak en de loopbaan van een topsporter die het uiterste van zichzelf vraagt, ondanks zijn lichamelijke beperkingen.
Het boek wordt op maandag 31 augustus officieel gepresenteerd tijdens het minisymposium 'Waar moet dat heen; - over fysiek geweld in voetbalwedstrijden op het KNVB Sport- en Conferentiecentrum in Zeist.
De opbrengst van het boek gaat naar de Johan Cruyff Foundation.
Over de auteur
Jan Brouwer de Koning (1964) is al zo lang hij zich kan herinneren sportfanaat, en dan met name voetbaladept. Eerder verschenen van zijn hand Zeven meiden om verliefd op te worden (1992) en Voetbalnomaden, Nederlandse voetbaltrainers in buitenlandse dienst (2005).
Over de Johan Cruyff Foundation
De Johan Cruyff Foundation heeft als doel meer kinderen de kans te geven samen te sporten en te spelen. Veel kinderen hebben daar de mogelijkheid of ruimte niet voor. De Johan Cruyff Foundation brengt de jeugd in beweging door zogenaamde Cruyff Courts te realiseren, openbare trapveldjes waardoor kinderen speelruimte terugkrijgen, door projecten voor kinderen met een handicap te ondersteunen en door het organiseren van unieke sportevenementen.
Meer informatie op www.cruyff-foundation.org
Boekinformatie
Titel: Buitenspel. Danny Hoekman: de prijs van de doodschop
Auteur: Jan Brouwer de Koning
Uitgever: Totemboek
ISBN 978 90 77557 58 7
Prijs: ¤ 14,95
Website: dezaakhoekman.hyves.nl