Technische Universiteit Delft

TU Delft mag aardwarmte opsporen

De Technische Universiteit Delft heeft vandaag een opsporingsvergunning voor aardwarmte ontvangen van het ministerie van Economische Zaken. Met deze vergunning wordt het mogelijk onderzoek te doen en onderwijs te geven over het gebruik van aardwarmte op de campus en in de regio. De vergunning maakt het, naast het ontwikkelen en delen van kennis, op termijn ook mogelijk om de campus duurzaam te verwarmen. Daarmee draagt het bij aan de ambitie van de universiteit om een klimaatneutrale campus te ontwikkelen. De TU Delft is de eerste universiteit in Nederland die een dergelijke vergunning heeft ontvangen.

Het Ministerie van Economische Zaken heeft aan de TU Delft een opsporingsvergunning verleend voor aardwarmte. Daarmee heeft de universiteit het recht om in een gebied van 61 km2 in de gemeenten Delft en Pijnacker-Nootdorp te zoeken naar aardwarmte. Bij aardwarmte - of geothermie - wordt warmte uit waterhoudende lagen in de diepe ondergrond gewonnen voor het verwarmen van gebouwen. Deze lagen hebben op geschikte plaatsen een temperatuur van tussen de 55 en 110 graden Celsius. De TU Delft heeft de vergunning aangevraagd in het kader van het Delft Aardwarmte Project (DAP), een initiatief van studenten en alumni van de opleiding Technische Aardwetenschappen. Doel: onderzoek te kunnen doen naar en onderwijs te geven over aardwarmte. Daarnaast kan het warme water van ruim 2000 meter diepte op termijn gebruikt worden om universiteitsgebouwen en studentenhuizen duurzaam te verwarmen. De universiteit kan zo mogelijk 5 miljoen kubieke meter aardgas per jaar besparen.

De TU Delft, de stichting DAP en de gemeente Pijnacker-Nootdorp werken nauw samen om ook andere aardwarmteprojecten in de regio te stimuleren. Deze organisaties zijn verenigd in de Aardwarmte Kring Vrijenban. Zo zullen twee tuinders in Pijnacker mogelijk gebruik maken van de vergunning van de TU Delft om onder hun eigen erf naar aardwarmte te zoeken. Deze projecten leveren voor de universiteit nuttige gegevens op.

De universiteit is in gesprek met energiebedrijf Eneco en Energie Beheer Nederland om het aardwarmtesysteem aan te leggen en te exploiteren.