Rinnooy Kan nummer 1 van de Kennissector
SER-voorzitter Rinnooy Kan, PvdA-fractieleider Hamer en econoom Eijffinger staan bovenaan de ScienceGuide Top 10 2009
AMSTERDAM, 20090831 -- Never waste a good crisis'. Dat motto van Obama's chefstaf Rahm Emmanuel is ook het parool van de ScienceGuide Top 10 van 2009. Daarin prijken vooral die mensen die kennis als het antwoord op de crisis durven zien. Zij maken R&D en hoger onderwijs ook zelf dat antwoord, visionair, politiek en vaak zeer concreet.
De Top 10 van de kennissector ziet er dit jaar als volgt uit:
1. Alexander Rinnooy Kan
Geen enkele topper in ons land was in de startfase van de crisis zo consistent en dringend in het betoog voor 'juist nu investeren in kennis'. Hij dwong de beleidsmakers duidelijk verder te gaan dan zij van plan waren. Met KNAW-president Robbert Dijkgraaf heet hij de 'Batman en Robin van de kennis' in studentenkring.
2. Mariëtte Hamer
"Een van de sterkste voorvechters van investeringen in kennis & innovatie," wordt zij genoemd. "Staat voor haar zaken, houdt vast," zeggen kenners. Al in november 2008 vroeg zij om een 'masterplan' à la Merkel en Obama. Vervolgens zette zij haar partijgenoot op OCW klem met de motie-Hamer. Pikant was dat minister Plasterk op ScienceGuide investeringen in tijden van crisis als ' irrationaliteiten' bestempelde.
3. Sylvester Eijffinger
De Rotterdams-Tilburgse econoom discussieerde op Harvard met FED-chef Ben Bernanke toen de ellende losbarstte. Vervolgens werd hij de enige hoogleraar van buiten de bancaire sector in de Commissie Maas. Tussendoor zat Eijffinger nog op het Torentje om de premier te voeden bij het beraad over het crisispakket.
4. Jo van Ham, Yvonne van Rooy, Jasper Tuytel
Van Ham (TUe) trok in Eindhoven, en ook in 'het Haagse', hard aan de 1000-kenniswerkersactie. Van Rooy (UU) zette in op 'juist nu investeringen aantrekken' en trok de R&D van de Franse multinational Danone naar haar SciencePark. Tuytel (HRO) bouwde met mbo, wo, bedrijfsleven en gemeente aan het Rotterdams actieplan tegen de crisis en de jeugdwerkloosheid.
5. Kees Rutten
De VU-penningmeester erkende dat zijn universiteit nogal wat geld had uitstaan in IJsland. Er kwam als snel een commissien die het beleggen, bankieren en vermogensbeheer van de hoger onderwijsinstellingen kritisch moest bezien. .
6. Arnout Boot en Jaap Koelewijn
De UvA-professor en de INHolland-lector/Nyenrode-hoogleraar zijn in de voorbije maanden uitgegroeid tot opinionleaders aangaande de crisis. Dat is knap in een tijd dat eigenlijk niemand meer een economische voorspeller of analist zou willen geloven......
7. Dany Jacobs
De lector van kunsthogeschool ArtEZ en de HAN, hoogleraar innovatie aan de UvA valt misschien niet zo op, maar zijn invloed reikt ver, want hij werd gevraagd voor de 'Commissie van Wijzen Kennis en Innovatie' voor onder meer de toedeling van de FES-middelen, het aardgasgeld.
8. Annette Schavan, Arne Duncan, Henna Virkunen
Drie ministers van Onderwijs die trendsettend, offensief beleid voeren. Schavan's langjarige steun aan Kanzlerin Merkel betaalt zich uit. Hun Hochschul-Pakt, Exzellenz-Initiative en Krisenpaket dirigeren tientallen miljarden euro's voor korte en lange termijn naar het Duitse HO en R&D.
Arne Duncan ging met zijn basketbalvriend Barack Obama mee naar Washington. Als een wervelwind revitaliseert hij het kennisbeleid om in crisistijd de doorstroming in het onderwijs te behoeden en uitval tegen te gaan.
De Finse minister Henna Virkunen bewijst dat investeren en vernieuwen juist nu een soort nationale eer is. Opnieuw laten de Finnen de 'klein maar fijn' landen van de EU zien hoe je je toekomst als kennisnatie moet durven oppakken.
9. Hans Uiterwijk
Het beste signaal van de groeiende betekenis van lectoraten en hbo-praktijkonderzoek kwam uit Breda. De NHTV, die Uiterwijk leidt, gaat als eerste hogeschool een rector-magnificus benoemen, net als in een universiteit.
10. Marian van Os
Het project dat collegelid Marian van Os van de Hanze Hogeschool ontwikkelde, bleek het enige HBO-excellentieplan dat voldoende kwaliteit en overtuigingskracht bezat om geld te krijgen. Alle andere hogescholen, en ook nog flink wat universiteiten, moesten hun huiswerk over doen.
ScienceGuide
Ingezonden persbericht